Comité draagt conferentie op aan Barabas
09 Dec 2017, 14:55
foto
De nationale conferentie voor Verzoening en Dialoog, georganiseerd door het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. (Beeld: René Gompers)


De eerste nationale conferentie voor Verzoening en Dialoog is opgedragen aan een van de gesneuvelde Jungle Commandoleiders, Lino Olijfveld, meer bekend als Barabas. De activiteit van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld in de Congreshal, is vanmorgen geopend door de onderdirecteur van Binnenlandse Zaken, Inderpersad Baboeram. “De conferentie moet een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een klimaat van duurzame vrede,” geeft hij de deelnemers mee.

Humprey Jeroe, voorzitter van het Comité geeft aan dat de conferentie de eerste in een reeks van activiteiten is die de kloof tussen daders en slachtoffers van politiek geweld moet dichten. “Het zijn geen vrienden maar vijanden die in dialoog gaan. We moeten beseffen dat het een nationale zaak is, niet alleen voor slachtoffers en nabestaanden,” merkt Jeroe op. “We moeten naar het punt dat we elkaar niet meer scheel aankijken. We moeten het land tillen naar een niveau waar we allemaal vrede mee zullen hebben.”

Sandew Hira (Dew Baboeram), lid van het Comité heeft uiteengezet waarom de conferentie aan Barabas is opgedragen. Hij vertelt dat voormalig legerofficier Melvin Linscheer en Barabas, die berucht was om zijn wreedheid maar ook geroemd werd voor zijn leiderschapskwaliteiten, al bezig waren met de eerste stappen naar dialoog en vrede. Barabas heeft getoond dat door praten en onderhandelen ergere zaken zijn voorkomen. Maar Barabas is bij zo een operatie door een eigen Jungle Commandolid in het gezicht doodgeschoten. “Barabas heeft gevochten in de oorlogen en zijn leven verloren voor de vrede. Daarom wil ik deze nationale conferentie over dialoog en verzoening opdragen aan Barabas, commandant van het Jungle Commando die de hoogste prijs heeft betaald voor dialoog en verzoening,” zei Hira.

Het is niet erg druk in de Congreshal bij de opening. Op programma staan er een aantal sprekers en presentaties. Aan de verschillende tafels zitten vertegenwoordigers van het Jungle Commando, Tucajana, Brownsweg, Moiwana, 25 februari 1980, militairen, Pokigron, Alfonsdorp en ‘diversen’. Hira en Jeroe merken op dat de weg naar verzoening een lange is. Met de conferentie die als thema heeft 'een stem voor de stemlozen' is alvast nog een stap gezet, geven zij aan. Het pad van verzoening, de verbinding tussen het fort Zeelandia waar 15 mannen op 8 december 1982 zijn gefolterd en vermoord en het monument van de Binnenlandse oorlog is een ander instrument dat dialoog en verzoening moet bevorderen. Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is geen voorstander van vervolgen en straffen van de daders en verantwoordelijken van de 8 decembermoorden.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March