Argentinië: Rechter wil arrestatie voormalig president
09 Dec 2017, 23:04
foto
Voormalig president Cristina Fernández de Kirchner heeft de aantijgingen aan haar adres tijdens een persconferentie ontkend. (Foto: Reuters)


Een rechter in Argentinië wil dat voormalig president Cristina Fernández de Kirchner wordt gearresteerd op beschuldiging dat ze heeft deelgenomen aan een politieke doofpot. Fernández, die sinds december 2007 het land acht jaar heeft bestuurd, is onlangs gekozen tot senator en geniet als zodanig parlementaire immuniteit.

Om te worden gearresteerd, zou de Senaat die immuniteit moeten opheffen met een twee derde meerderheid van stemmen. Fernández noemde de stap "onzin ... [die] de rechtsstaat schendt". Senatoren hebben gezegd dat ze het verzoek van de rechter zouden overwegen zodra ze het hadden ontvangen.

Federale rechter Claudio Bonadio, die op zoek is naar de arrestatie, beweert dat Fernández deelnam aan "een georkestreerd strafplan" om de vermeende betrokkenheid van hoge Iraanse functionarissen bij een bomaanslag in 1994 tegen een Joods centrum in Buenos Aires te verhullen. Hij heeft ook bevolen dat Héctor Timerman, die minister van Buitenlandse Zaken was onder Fernández, in verband met dezelfde zaak onder huisarrest moest worden geplaatst.

Twee andere naaste bondgenoten van Fernández zijn donderdagochtend gearresteerd. Het gaat om Carlos Zannadi, een hoge juridische functionaris in de regering Fernández, en politiek activist Luis D'Elía. Fernández heeft donderdag een persconferentie bijeengeroepen om de beschuldigingen tegen haar opnieuw te ontkennen en het onderzoek van de rechter aan de kaak te stellen.

"Het is een zaak opgebouwd uit feiten die nooit hebben bestaan, wat er gebeurt, is een onzin," zei ze. "Het schendt niet alleen de rechtsstaat, maar probeert ook tegenstanders persoonlijk en politiek schade te berokkenen."

Ze zei dat rechter Bonadio handelde op bevel van president Mauricio Macri om haar en andere linkse oppositieleiders te intimideren. "Mauricio Macri is de regisseur van het orkest," zei ze. "Hij wil de aandacht afleiden van het feit dat zijn economische maatregelen zijn mislukt, dit is een rookgordijn dat is bedoeld om de mensen en de vakbonden bang te maken," voegde Fernández eraan toe.

Dodelijkste terreuraanval Argentinië
Rechter Bonadio zit een commissie voor die onderzoek doet naar de bomaanslag van 1994 op de Israëlisch-Argentijnse Mutual Association- bekend als Amia voor zijn initialen in het Spaans-, een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires. 85 mensen stierven tijdens de bombardementen, de dodelijkste terroristische aanslag in Argentinië. Rechter Bonadio heropende de zaak tegen Fernández nadat een andere federale rechter deze in februari 2015 had geseponeerd.

Speciale aanklager Alberto Nisman uitte als eerste de beschuldigingen van een dekmantel in de hoogste regeringslagen. Zijn plotseling dood in januari 2015 wordt nog steeds onderzocht. Nisman werd dood gevonden in zijn appartement op 18 januari 2015 met een schotwond aan het hoofd en een pistool naast hem. Hij zou een paar uur na zijn dood in het Congres moeten getuigen tegen Fernández en Timerman. Niemand is veroordeeld voor de Amia-bomaanslag.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March