Irak: Oorlog tegen Islamitische Staat voorbij
09 Dec 2017, 11:03
foto
De gebieden die de Islamitische Staat twee jaar geleden, in januari 2015, nog onder controle had in Irak.


Voor Irak is de oorlog tegen de zogenaamde Islamitische Staat (IS) voorbij. Premier Haider al-Abadi heeft op een conferentie in Bagdad verteld dat Iraakse troepen nu de volledige controle hebben over de Iraaks-Syrische grens. Na het verlies van de stad Rawa in november, waren de laatste paar IS-gebieden in de grenszone.

De Iraakse aankondiging komt twee dagen nadat het Russische leger verklaarde dat het zijn missie om IS te verslaan in buurland Syrië had volbracht.

De jihadistische groep had grote delen van Syrië en Irak in 2014 veroverd, toen het een "kalifaat" uitriep en zijn heerschappij over zo'n 10 miljoen mensen oplegde. In de laatste twee jaren heeft het echter een reeks van nederlagen geleden. In juli dit jaar verloor het de tweede grootste Iraakse stad Mosul en zijn de facto hoofdstad Raqqa in het noorden van Syrië. Sommige IS-strijders zouden zich op het Syrische platteland hebben verspreid, terwijl anderen naar verluidt zijn ontsnapt over de Turkse grens.
Abadi zei vandaag: "Onze strijdkrachten hebben de volledige controle over de Iraaks-Syrische grens en daarom kondig ik het einde van de oorlog tegen Daesh (IS) aan. Onze vijand wilde onze beschaving doden, maar we hebben gewonnen door onze eenheid en onze vastberadenheid. We hebben in korte tijd gezegevierd."

De Iraakse strijdkrachten hebben een verklaring uitgegeven waarin staat dat Irak "volledig bevrijd" was van IS. Vorige maand zei het Syrische leger dat het de oostelijke grensplaats Albu Kamal, het laatste stedelijke bolwerk van IS in dat land, volledig had bevrijd.

Op donderdag zei het hoofd van de Russische generale stafactiviteiten, generaal-majoor Sergei Rudskoi: "De missie om bandieteenheden van de terroristische organisatie van de Islamitische Staat op het grondgebied van Syrië te verslaan, uitgevoerd door de strijdkrachten van de Russische Federatie, is voltooid."

Hij zei dat de militaire aanwezigheid van Rusland in Syrië zich nu concentreert op het behoud van staakt-het-vuren en het herstel van de vrede. De ineenstorting van IS heeft de vrees gewekt dat zijn buitenlandse strijders over de grenzen van Syrië zullen ontsnappen om meer aanvallen in het buitenland uit te voeren.