Santokhi wil opheldering over buitenlands beleid
09 Dec 2017, 05:48
foto
VHP-fractieleider Chan Santokhi tijdens zijn spreekbeurt. (Foto: Raoul Lith)


VHP-fractieleider Chan Santokhi plaatste enkele kanttekeningen bij het buitenlands beleid van de regering. Hij vindt het niet in de haak dat de erkenning van Kosovo is ingetrokken, zonder enig overleg met De Nationale Assemblee. Ook de sluiting van de ambassade in Zuid-Afrika stuit op onbegrip. De regering heeft besloten om een ambassadegebouw te openen in Equatorial-Guinea. De politicus wil ook haarfijn uitgezocht hebben wat zich afgespeeld heeft bij de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs. De regering komt maandag aan het woord.

Santokhi haalde aan dat de begroting van 2017 goedgekeurd is. In september wordt de erkenning van Kosovo ingetrokken. Daarna gaan twee ministers naar Servië en Rusland en er worden samenwerkingsovereenkomsten getekend. Niks over dit beleid is terug te vinden in de begroting van dit jaar en ook niet in die van 2018. "De regering voert haar eigen beleid uit," stelde Santokhi en niet wat wordt goedgekeurd door De Nationale Assemblee. De politicus wil van de regering weten waarom de ambassade in het BRICS-land Zuid-Afrika wordt gesloten. Welke keuzes maakt de regering in het buitenlandse beleid.

Over de aankoop van het ambassadegebouw in Parijs, blijven heel wat vraagtekens staan, ondanks bestuderen van de documenten. Deze zijn doorgestuurd naar De Nationale Assemblee, maar er ontbreken nog enkele pagina's. Er zijn drie offertes opgevraagd voor de aankoop op 11 april 2012. Toch geeft de ambassade op 17 april aan dat op 2 mei het contract moet worden getekend. De offertes zijn niet in de documenten die gestuurd zijn.

Santokhi voerde aan dat op 15 juli 2012 de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken wordt meegedeeld dat 5.650.000 euro vrijgemaakt moet worden voor aankoop van het gebouw in Parijs. De regering koopt daarna een NV waarvoor volgens Santokhi een miljoen euro is betaald. Vier dagen daarna wordt aan het ministerie van Financiën nog eens 825.000 euro gevraagd voor de aandelen. Dan weer 436.000 euro voor reparaties. Uiteindelijk wordt voor het pand op 1 maart 2013 in totaal 6.597.500 euro betaald. De VHP-fractieleider wenst een diepgaand onderzoek naar deze kwestie.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March