Het politie dienstrooster debacle
08 Dec 2017, 14:54
foto


Met ongelooflijk veel verbazing nam ik via Starnieuws kennis van het versperren van een openbare weg (barricaderen van de Duisburglaan) door politieagenten. Ik neem aan dat eenieder en zeker de politieagent zich ervan bewust is dat het versperren van een openbare land of waterweg een misdrijf is in de zin van onze strafwetgeving. Het is ongehoord en ongekend in de historie van het KPS dat agenten dit gedrag vertonen. In de historie van het KPS (1990) hebben we wel enkele optochten gekend na de moord op inspecteur Gooding, maar een wegversperring door politieagenten heeft nimmer plaatsgehad. Een stukje solidariteit jegens een collega hoort er naar mijn mening bij en versterkt het onderlinge saamhorigheidsgevoel, ook ten aanzien van de missie van de politie namelijk het garanderen van de veiligheid van de burger onder alle omstandigheden.

Het staaltje deviant gedrag dat tentoon is gesteld bij de wegversperring is een zeer duidelijk teken van ernstige normverval binnen het KPS. Integriteit lijkt zoek en een vakbond van de politie is niet zomaar een vakbond doch eentje met zwaardere verantwoordelijkheden en plichten dan alle andere vakbonden en zou zich ernstig bewust moeten zijn daarvan. Ik heb het korps en daarmee alle politieambtenaren altijd een warm hart toegedragen doch hetgeen nu manifest wordt kan geenszins mijn goedkeuring wegdragen. Tegelijkertijd moet ik vaststellen dat de leiding van het korps zich bewust is hoeveel er te doen is geweest om een nieuw dienstrooster en dat de invoering daarvan behoorlijk wat voeten in de aarde heeft gekost. Het is mijns inziens dan ernstige mismanagement als er zonder afstemming met de manschappen c.q. de bond een nieuw dienstrooster wordt ingevoerd dat als onmenselijk wordt ervaren.

Het KPS is sinds jaar en dag onderbezet. Met minder dan 1 agent per 200 inwoners kan je de criminaliteit dan ook niet adequaat bestrijden. Of je zult het KPS significant moeten uitbreiden (wat gezien de economische recessie niet de meest voor de hand liggende optie is) en agenten ook zwaarder moeten trainen en beter moeten bewapenen tegen de beter geoutilleerde criminelen of je kiest ervoor om de al significant goed getrainde manschappen van het Nationaal Leger een taak te geven over de aanpak van de criminaliteit welke niet slechts beperkt zal moeten zijn tot het mede helpen surveilleren doch uitgebreid zou kunnen worden naar meer wettelijk vastgelegde bevoegdheden met betrekking tot de opsporing van criminaliteit.

De statistieken van het KPS, inclusief de jaarverslagen tot en met 2015 en het country report welke de crime trend vanaf het jaar 2000 aangeeft, legt duidelijk vast dat de piek van de misdaad (het aantal aangiften met name) was in het jaar 2009. Een piek welke tot nu toe ongekend is. Ik heb DNA-lid Mathoera zien schermen met wat zelf gefabriceerde cijfers (welke niet met de werkelijkheid in overeenstemming is) doch de jaarverslagen vanaf 2009 tot en met 2015 geven toch duidelijk aan dat de piek van het aantal aangegeven misdrijven het jaar 2009 was. Politiek bedrijven met de leed van de bevolking siert geen enkele politicus.
De conclusies van het country report 2000-2014 met betrekking tot de Country issues zijn dan ook de volgende:

•ABSENCE OF WIRETAPPING AND BALLISTIC CAPABILITIES
•RISE OF ARMED ROBBERIES AND THEFTS
•TRAFFICKING IN PERSONS
•JAMAICAN ORGANIZED CRIME
•RISE OF REGISTERED SEXUAL OFFENSES
•RISE IN DRUG SEIZURES
•BUDGETTARY CONSTRAINTS

De acties welke op voornoemde punten zouden moeten volgen volgens hetzelfde rapport zijn de volgende:

•IMPROVING INTELLIGENCE AND INVESTIGATIVE CAPABILITIES, TRAINING AND STRUCTURES
•EFFECTIVE COMMUNITY POLICING, PROACTIVE AND PREVENTIVE MEASURES
•EFFECTIVE PERFORMANCE BASED AND RESULT ORIENTED MANAGING
•PRIMARY FOCUS ON CRITICAL ISSUES AND DESIGNATED CRIMINAL ENTERPRISES

Het is dus van het grootste belang dat wij rapporten waarin zoveel energie is gestopt en waar de pijnpunten aan de orde zijn gekomen, niet slechts in onze lade houden doch daarmee ons voordeel doen. Hoewel volgens de verschillende rapporten en statistisch materiaal de overall crime stabiel is gebleven de afgelopen jaren, is de misdaadgolf die ons de laatste maanden in haar greep houdt niet om over naar huis te schrijven en elke slachtoffer is er één teveel. Harder optreden, zwaardere straffen, meer bevoegdheden aan manschappen van het Nationaal Leger, verscherpte surveillance en controle, betere management van het korps, zwaardere trainingen aan politie personeel, meer financiële ruimte voor het KPS, verwijderen van oneigenlijke politietaken, significante inbreng van het Nationaal Leger enzovoorts zullen ervoor moeten zorgen dat de criminaliteit drastisch teruggedrongen wordt. Het is niet iets dat met een toverstok gedaan kan worden maar met de juiste attitude, inzet, opzet en management zou het ook geen Herculiaanse taak moeten zijn.

Mr. Drs. Sharmila Kalidien - Mansaram
Advertenties