6e Caricom-Cuba-top in teken van klimaatverandering
07 Dec, 05:51
foto
De 6e Caricom-Cuba-top wordt gehouden in Antigua en Barbuda.


Regeringshoofden van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en Cuba houden op vrijdag 8 december de 6e Caricom-Cuba-top in Antigua en Barbuda. Premier Keith Mitchell van Grenada die voorzitter is van de Caricom en de Cubaanse leider Raúl Castro zullen de top voorzitten.

De bijeenkomst markeert 45 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Caricom en Cuba. Er zullen kwesties die van regionaal en mondiaal belang zijn worden besproken, waaronder aanpassing aan de klimaatverandering en rampenrisicobeheer. Er zal een intentieverklaring (mou) worden ondertekend tussen het Caraïbische noodbeheeragentschap voor noodgevallen (CDEMA) en het Cubaans Bureau voor civiele bescherming. De mou biedt mogelijkheden voor nauwere samenwerking, vooral na de verwoestende gevolgen van de orkanen in september 2017 in de regio, en de toegenomen aandacht voor weerbaarheid voor klimaatverandering.

Tijdens de discussies van vrijdag zal ook de status van de decennialange Caricom-Cuba-samenwerking op commerciële en economische gebieden worden besproken. De handelsbetrekkingen tussen de twee partijen werden in november 2017 versterkt met de ondertekening van het tweede protocol van de handelsovereenkomst Caricom-Cuba. Het protocol breidt wederzijdse belastingvrije markttoegang uit tot meer dan 320 items, waaronder vlees, vis, zuivelproducten, fruit, groenten, bier, rum, cement, zeep en kleding.

Cuba is een belangrijke ontwikkelingspartner en heeft de Caricom ondersteund bij het opbouwen van haar personeelscapaciteit door studiebeursprogramma's die worden aangeboden in verschillende studiegebieden, waaronder gezondheidszorg en geneeskunde, sport, landbouw en handel. De top zal worden afgesloten met een gezamenlijke Caricom-Cuba-verklaring.

President Desi Bouterse reist vandaag af naar de top. Het staatshoofd wordt opgehaald met een toestel dat de Cubaanse regering beschikbaar heeft gesteld. Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme zit ook in de delegatie die afreist. De president keert zaterdag 9 december terug.