Kalloe doet aanbevelingen voor opleving rijstsector
07 Dec, 07:32
foto
Assembleelid Jitendra Kalloe bespreekt de problemen in de rijstsector op indringende wijze. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Jitendra Kalloe (VHP) stelde tijdens de begrotingsbehandeling het agrarische beleid van de regering aan de kaak. Hij deelde mee dat het boerenbestand in de rijstbouw van 2500 in 2010 nu is gedaald naar 1350. Als het beleid niet wordt omgegooid, vreest hij dat de sector kapot geslagen zal worden. "De grootste uitdaging ter verbetering van de nationale economie is om Suriname te transformeren tot een voedselproducent van het Caribisch gebied en om eveneens een voedselbron te zijn voor afzetgebieden zoals Europa," betoogde Kalloe. De begrotingsbehandeling wordt vandaag voortgezet.

De volksvertegenwoordiger deed een beroep op de regering te luisteren naar de noden in de agrarische sector. De infrastructuur laat veel te wensen over. Het irrigatiesysteem laat te wensen over, waardoor niet optimaal ingezaaid kan worden. Het zaaizaad is ook een zorgpunt, waardoor nagenoeg 60% van de boeren Guyanees zaaizaad gebruiken. "Het gebrek aan innovatie is het grootste structurele probleem van de rijstsector. Veel rijstboeren hebben financiële problemen. De sector heeft regelmatig te maken met waterprobleem door gebrekkige infrastructuur," illustreerde het Assembleelid de situatie.

Hoge rentes
De aanhoudende financieringsproblematiek wordt steeds groter omdat de hoge rentes van 22-25% het onmogelijk maken om investeringen te plegen. De kleine en middenstandsboeren die hun schulden niet kunnen betalen zijn dan gedwongen om hun percelen te verkopen. Jongeren hebben door de huidige slechte ontwikkelingen geen enkele interesse om in deze sector te werken. Juist de agrarische sector kan volgens Kalloe zorg dragen voor een groot aantal banen.

"Regering u heeft de afgelopen zeven jaren plusminus 140 miljoen ontvangen middels brandstofheffing vanuit deze sector. Boeren wachten sinds 2015 op de beloofde compensatie van $30 en twee zakken kunstmest. Wanneer zal de regering dit bedrag uitbetalen zodat de boeren wat ademruimte krijgen?", wilde Kalloe weten.

Aanbevelingen
De volksvertegenwoordiger deed de volgende aanbevelingen:
• Voor het creëren van werkgelegenheid en voorzien in de lokale behoefte moet de overheid de kleine boeren ondersteunen.
• De Stichting Machinale Landbouw (SML) moet wederom op een deskundige manier worden beheerd, zodat de sector effectief ondersteund kan worden.
• De regering moet samen met andere landen overeenkomsten aangaan om de rijstsector te stimuleren en door nog meer afzetmarkten te zoeken. Potentiële exportmarkten zijn Brazilië, Caricom en West-Afrika. Veel West-Afrikaanse landen zijn afnemer van rijst. Nigeria, een olieland, kan de gehele rijstproductie in één keer afnemen.
• De overheid moet de regelgeving en de besluitvormingen van de landbouwsector aan de productie van rijst aanpassen door de beschikbaarheid van financiële en personele middelen, de mate van hiërarchische integratie met andere relevante sectoren, de inbreng en participatie van de landbouwers en andere betrokkenen.

Wednesday 14 November
Tuesday 13 November
Monday 12 November