Pindateelt in Saramacca
07 Dec, 02:37
foto


In DNA is gepleit voor het opnieuw grootschalig telen van pinda in met name Saramacca. De redenen voor het wegkwijnen van de pindateelt moet echter niet uit het oog worden verloren. In de jaren 70 en 80 is er inderdaad op grote schaal pinda geteeld in Saramacca. Wat niet bekend is in de samenleving, is dat een heel groot deel van deze pinda toen werd afgekeurd voor consumptie vanwege de aanwezigheid van Aflatoxine. Het is daarom niet vreemd dat meerdere pindakaas fabrikanten toen over zijn gegaan tot het importeren van pinda uit met name streng controlerende landen. Dit kan als voornaamste redenen worden genoemd voor het wegkwijnen van deze teelt.

Aflatoxine is een toxine dat door schimmels wordt geproduceerd. Deze schimmelgifstof kan voorkomen in o.a. pinda, noten, granen, peulvruchten en producten hiervan. De meest voorkomende vorm is aflatoxine B1 (C17H12O6). Aflatoxine is een serieus gif, dat zich met name kan ontwikkelen in een warme en vochtige omgeving. Aflatoxine is kankerverwekkend en giftig. Producten of grondstoffen met een bij wet niet toelaatbare hoeveelheid aflatoxine worden ook in Suriname onherroepelijk afgekeurd, in beslag genomen en vernietigd.

Het ongecontroleerd opnieuw laten telen van pinda is daarom onverstandig en ongewenst. Er is veel meer dat bij komt kijken bij de teelt. Een koelcel met een lage vochtigheidsgraad is bijvoorbeeld een must.

Prem Binda

Hoofdanalist (1976-1983) bij het Centraal Laboratorium afdeling Keuringsdienst van Voedingsmiddelen en Waren.