Kokoskwekerijen maken doorstart
06 Dec 2017, 22:40
foto
Maurice Wilson, projectleider van Cardi, op bezoek. Hij geeft adviezen over de aanmaak van kokosplantmateriaal. (Foto: NII)


Suriname moet in staat zijn om zelf zijn plantmateriaal van verschillende kokosnoten aan te maken, zegt Mohamed Khodabaks, National Focal Point voor het kokosproject. Negen Cariforum-landen waaronder Suriname doen mee aan het regionaal project Coconut Industry Development for the Caribbean.

De projectleider van het Caribbean Agriculture Research and Development Institute (Cardi), Maurice Wilson, heeft zich georiënteerd op de verschillende kokoskwekerijen in Suriname. Uit de voorlopige inventarisatie heeft Wilson geadviseerd om te letten op de veiligheidsvoorschriften en de gezondheid van de bevolking. Hij was onder de indruk van de kokoskwekerij in Coronie van Ricardo Vriesde. De ondernemer verbouwt en verwerkt kokos. Hij produceert niet alleen kokosolie, maar ook kokoswater, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

In januari heeft minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan Starnieuws gezegd dat een tekort aan droge kokosnoten de opstart van de kokosindustrie in het land stremt. Hij vertelde dat er al jaren een grote vraag is naar droge noten, door de stijging van de prijs van kokosolie. Een liter kost gemiddeld tussen de SRD 80 en SRD 85. Door het gebrek aan noten kon er niet genoeg plantmateriaal worden vervaardigd in Coronie. In het district is een Kokos Nursery opgezet om kokosplantjes te maken.

Suriname heeft vijf soorten kokosnoten die elk verschillen in vorm, kleur, smaak, resistentie en gebruik. Volgens Khodabaks wordt bij het project ook gekeken naar de verwerking van de noten tot diverse eindproducten volgens de internationale veiligheidsstandaarden. Alle ontwikkelingen van het project moeten worden doorgespeeld naar de International Trade Centre (ITC), die gevestigd is in Zwitserland en belast is met de uitvoering van het regionaal kokosproject.

De Europese Unie is de financier van het regionaal project. De gelden, 3,5 miljoen euro, komen uit het 10e Europese Ontwikkelingsfonds. Het project heeft een looptijd van vier jaar. Cardi is door ITC aangetrokken voor de uitvoer van het project in de Caribische regio. Behalve Suriname doen Belize, Dominica, Guyana, Jamaica, St. Lucia, St. Vincent and the Grenadines, de Dominicaanse Republiek en Trinidad en Tobago mee aan het project.

De Cardi-projectleider heeft de kokoskwekerijen in de districten Brokopondo, Para, Wanica en Coronie bezocht. Hij heeft erop gewezen dat er moet worden gelet op de weerbaarheid van de planten tegen plagen en ziekten. De opgezette kokoskwekerijen moeten dienen als motivatie en voorbeeld voor de particuliere sector, zodat particulieren ook kokoskwekerijen kunnen opzetten. Het ministerie van LVV verkoopt het plantmateriaal aan de boeren en verwerkers.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April