Su Aid inzamelingsactie: 'Iedereen 2 SRD'
06 Dec, 06:27
foto
Sidney Grunberg, Giwani Zeggen en Asgar Koster van Su Aid hebben verteld hoe de inzamelingsactie dit jaar zal gaan. (Foto: René Gompers)


Op 10 december gaat de Gi Wan Anu inzamelingscampagne van Su-Aid van start. De organisatie heeft niet een bepaald bedrag voor ogen “maar als iedereen 2 SRD’s doneert, halen we zeker een miljoen,” roept Giwani Zeggen, voorzitter van Su Aid, de samenleving op. Het ingezameld geld is dit jaar bestemd voor duurzame projecten die met kunst, sport en cultuur te maken hebben. Su Aid hoopt genoeg op te halen zodat er ook 3 rolstoelbussen gekocht kunnen worden voor de senioren tehuizen Majella, Margriet en Ashiana. Een bus kost US$ 20.000.

De oprichters van Su Aid, Zeggen, Sidney Grunberg en Asgar Koster hebben dinsdag op een persconferentie bij Radio 10, aangegeven hoe de inzamelingsactie dit jaar eruit gaat zien. Er zal 12 dagen lang geld opgehaald worden. Het begint allemaal bij het radiostation dat op dezelfde dag 21 jaar wordt. Er zijn verschillende activiteiten op programma om geld binnen te halen, legt Zeggen uit. Er zal een Burger & Cocktail middag zijn voor de lekkerbekken en fijnproevers, een SMS-actie is al gaande. Iedereen die naar 1919 het woord ‘Anu’ smst doneert, automatisch SRD 2,50. Bij Telesur wordt er 1 SRD meer afgetrokken, omdat de organisatie zelf voor de infrastructuur moet betalen, vertelt Zeggen. Beide providers hebben een ticket naar Miami beschikbaar gesteld. Elke sms’er maakt kans op de prijs. Daarnaast zullen er weer veilingen zijn via Radio 10. De organisatie is ondertussen bezig om een auto in orde te maken om te verloten. Twee bedrijven hebben ondertussen SRD 20.000 geschonken voor de aanschaf van een auto. Hoogtepunt voor dit jaar is de Charity Walk op 16 december. Deelnemers schrijven zich in voor SRD 35 en ontvangen een Su AID trui. Er zal 5 km gelopen worden door Paramaribo met als beginpunt het Onafhankelijkheidsplein.

Zeggen licht toe dat organisaties die een duurzaam plan hebben voor sport, kunst of cultuur zich kunnen aanmelden bij Su Aid met hun plannen en een begroting. Aan het eind van de inzameling wordt beslist welke projecten worden gesteund. Penningmeester Grunberg deelt mee dat er vorig jaar SRD 315.000 is opgehaald. Het geld is besteed aan 14 tehuizen voor senioren. De projecten varieerden van verfbeurten en bouwen van kamers tot de aanleg van parkeerplaatsen en verharden van terreinen. Voor de tehuizen Majella, Margriet en Ashiana was er echter niet genoeg geld. De tehuizen hebben elk een rolstoelbus nodig. Su Aid wil graag de senioren tegemoet komen in 2018. De tehuizen gaan ook zelf activiteiten organiseren om een eigen bijdrage te kunnen leveren.

“Wij denken dat elke Surinamer SRD 2 zou kunnen zetten. En als we 1 miljoen hebben, kunnen we die bussen zo aanschaffen en nog meer projecten doen. Dus dat is het uitgangspunt: elke Surinamer SRD 2, 1 miljoen.” Vrijdag wordt de videoclip gelanceerd van het nieuwe Su Aid-lied. Koster, die ook artiest is, geeft aan dat het om een compleet nieuw lied gaat. De voorgaande jaren is het Su Aid-lied een cover geweest van ‘Do They Know It’s Christmas’ van Bob Geldof. Vrijdag wordt ook het jaarverslag van Su Aid overhandigd aan de districtscommissaris van Paramaribo Noordoost. Dit gebeurt voor de tweede keer. Vanaf 2018 wordt Su Aid ook onderworpen aan ‘audits’. “We vinden dat belangrijk, het is niet ons geld. De gemeenschap heeft recht op rekenschap,” stelt Zeggen.


René Gompers

Wednesday 14 November
Tuesday 13 November
Monday 12 November