Extra voorzieningen om wateroverlast tegen te gaan
05 Dec, 19:55
foto
Bij de regenval in mei was de school te Winti-Wai ondergelopen.


Als het aan het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) ligt, zullen de verschillende buurten weinig tot geen overlast hebben bij regenval. Bij het pompgemaal aan de Kleinestraat komt er een extra pomp, die zal worden ingezet als het nodig is om water van Noord-Paramaribo te verpompen naar de zee. Het ministerie zegt dat de voorbereidingen daartoe al worden getroffen.

Ook in de districten Saramacca, Coronie en Commewijne komen er extra pompen. Minister Jerry Miranda legt aan het Nationaal Informatie Instituut uit dat de pomp zodanig moet worden ingebouwd dat deze op de juiste diepte ligt. “Anders zuigt de pomp lucht in plaats van water en dat maakt dat de pomp stuk gaat.” Het departement heeft gepland om in het komend jaar drie pompen te plaatsen. Miranda benadrukt dat het plaatsen van pompen en openhouden van lozingen geen garantie is dat bij de komende regenval een buurt niet onder water loopt. “Er moet rekening worden gehouden met verschillende factoren.”

Hij noemt Coronie als voorbeeld waar het water van de zwamp op een natuurlijke wijze moet doorstromen. “Als mensen zich niet kunnen houden aan de voorschriften, dan lopen hele buurten onder omdat de waterdoorgang wordt belemmerd.” Hij waarschuwt dat het ministerie niet voor zal schromen om waar nodig barrières open te breken zodat het water zijn weg kan vervolgen naar zee.