LVV werkt aan pesticide bewustwording bij douaniers
05 Dec, 23:10
foto
De douaniers worden bijgeschoold in pesticide inspectie. (Foto: NII)


In een poging de onwetendheid over pesticide inspectie in Suriname weg te nemen, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) drie dagen bezig met de workshop ‘Inspectie op pesticide en douanezaken.’ De workshop is deel van het FAO Gouvernement Cooperative Programme Disposal of Obsolete Pesticides management in the Caribbean.

In de hele Caribische regio is het importeren en exporteren van illegale bestrijdingsmiddelen een probleem. Vaak genoeg komen zeer giftige bestrijdingsmiddelen op de schappen van de winkels zonder dat ze zijn geregistreerd. De douane die als eerste wordt geconfronteerd met deze middelen, moet ze kunnen herkennen. En precies daar wil het ministerie van LVV de douane een handleiding geven waardoor zij ook rekening kunnen houden met de conventies die Suriname op dit vlak heeft getekend, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

Douaniers moeten bewust zijn van de veiligheidsaspecten bij pesticiden, zegt het ministerie van LVV. Bij constatering van gevaarlijke chemicaliën, mogen zij die niet zelf aanpakken, ontruimen, weggooien of vernietigen. Op de workshop leren ze hoe ze de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen.

De bijscholing is de eerste stap naar de inrichting van een inspecteursraad. Er zal een aantal medewerkers worden geselecteerd die zich verder moeten specialiseren tot pesticide-inspecteurs. De driedaagse training die gisteren is begonnen en morgen wordt afgesloten, is de eerste in een reeks die in het komend halfjaar zal worden verzorgd. Het ministerie wil zoveel mogelijk douaniers bereiken om te komen tot een beheersbaar pesticidebeleid.

Pesticiden zijn gevaarlijk voor de gezondheid van mens, dier en milieu. Toch zijn pesticiden in sommige gevallen nodig om de productie van landbouwgewassen te verhogen of om plagen te beheersen, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Pesticide-inspecteurs zullen daarom als belangrijke taak hebben informatie te verstrekken, trainingen te verzorgen en de bewustwording te vergroten bij de gehele samenleving.