Comité geschokt door dood Rozendaal
05 Dec, 10:36
foto
Sandew Hira tijdens de persconferentie van het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. (Foto: René Gompers)


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld is geschokt door de dood van Ruben Rozendaal. Zijn dood sterkt het Comité in de stelling dat het vervolgen van de daders en verantwoordelijken van de 8 decembermoorden geen oplossing brengt. Rozendaal was lid van ‘de groep van 16’ die in 1980 een coup had gepleegd. Hij was ook verdachte in de 8 decembermoorden. In oktober was tegen hem 10 jaar gevangenisstraf geëist.

Rozendaal kon de eis niet verdragen. Hij speelde met het idee om zichzelf van kant te maken, om “zich te offeren” zodat het beter gaat in het land en dat de waarheid eindelijk verteld wordt door president Desi Bouterse. Bouterse is de bevelhebber geweest onder wiens regiem de 15 moorden zijn gepleegd. Rozendaal is een maand na de strafeis dood aangetroffen met een snee in zijn linkerarm. Hij is doodgebloed. Rozendaal heeft de daad bij het woord gevoegd.

“Het was schokkend, ook voor ons, ook al had hij het aangekondigd toen hij de strafeis hoorde,” zegt Sandew Hira, initiatiefnemer van het Comité. “Eerlijk gezegd nam ik hem niet serieus. Dus toen het gebeurd was, was het gewoon een grote schok. Het zet je tot nadenken. We kunnen alleen maar speculeren waarom hij hiertoe is overgegaan. Maar in het groter plaatje blijft de vraag of de rechtszaak het probleem oplost, wat voor functie heeft de rechtszaak? Het doet je wel nadenken. Want als dit het effect is, welke effecten kun je dan nog meer verwachten als de strafeisen daadwerkelijk worden omgezet in vonnissen?,” vraagt Hira zich af. “Als principe hebben we geformuleerd dat rechtszaken, niet alleen deze, geen instrument zijn van dialoog en verzoening. Het is een instrument van verdere conflictverscherping. We hopen dat we, ongeacht de uitslag van de rechtszaak, een klimaat van vrede kunnen creëren om verder te kunnen gaan.”

René Gompers