Bollywoodlegende Shashi Kapoor is niet meer
04 Dec, 20:13
foto
Shashi Kapoor is 79-jaar geworden.


Veteraan Bollywood acteur en producer Shashi Kapoor is op 79-jarige leeftijd overleden. Kapoor die in superhits als Deewar en Kabhie Kabhie heeft gespeeld was al enige tijd ziek en lag in het ziekenhuis. Hij was lid van de Kapoor-dynastie, die al tientallen jaren de Hindi-filmindustrie domineert.

Hij won verschillende nationale filmprijzen en ontving in 2011 de burgerlijke onderscheiding Padma Bhushan van de Indiase overheid. Hij trad ook op in een aantal Britse en Amerikaanse films. Kapoor is overleden in het Kokilaben Dhirubhai Ambani-ziekenhuis in de westelijke stad Mumbai.

"Ja, hij is overleden, hij had al een aantal jaren een nierprobleem, hij was meerdere jaren aan de dialyse", vertelde zijn neef, acteur Randhir Kapoor, aan Press Trust of India. De begrafenis vindt morgenochtend plaats.

De acteur was getrouwd met wijlen de Britse actrice Jennifer Kendal, met wie hij in 1978 het iconische Prithvi Theatre oprichtte. Zijn schoonzus is de Britse actrice Felicity Kendal.

Kapoor begon zijn carrière als kinderacteur en speelde in meer dan 150 films, waaronder een dozijn in het Engels. Hij werd internationaal bekend voor zijn rollen in Merchant Ivory-producties als Shakespeare-wallah en Heat and Dust.
In 2015 ontving hij de prestigieuze Dada Saheb Phalke Award, de hoogste onderscheiding in de Indiase cinema. Kapoor stond bekend om zijn charmante glimlach en werd door zijn fans vaak omschreven als de "mooiste acteur ooit". Hij had een schare bewonderaars onder vrouwen.

Samen met superster Amitabh Bachchan heeft hij gezorgd voor enkele van de grootste Bollywood-kaskrakers van de jaren 70 en 80. De twee acteurs speelden broers, beste vrienden of rivalen. Zijn commentaar in Deewar - Mere paas maa hai (maar ik heb een moeder) - tijdens een gespannen confrontatie met film-broer Bachchan staat bovenaan de lijst met beste Bollywood-uitspraken die miljoenen fans over de hele wereld gebruiken. In de loop der jaren heeft de uitspraak zijn weg gevonden naar artikelen zoals schoudertassen, koffiemokken en kussenhoezen.

Toen het nieuws over zijn dood zich verspreidde, kozen fans de sociale media om hun verdriet te uiten en hulde te brengen. De Indiase premier Narendra Modi ging voor op twitter met Shashi Kapoors veelzijdigheid kon worden gezien in zijn films en in het theater, die hij met grote passie promootte. Zijn schitterende acteerwerk zal nog generaties lang worden onthouden. Bedroefd door zijn verscheiden. Condoleances aan zijn familie en bewonderaars.