EBS breidt gasopslagcapaciteit uit
05 Dec 2017, 05:37
foto
Heiwerkzaamheden aan de fundaties van de cilindrische LPG-tanks/ (Foto: EBS)


De N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) breidt de gasopslagcapaciteit van Ogane, te Livorno uit met 800 metrieke ton (MT). De vraag naar Liquified Petroleum Gas (LPG) is toegenomen. Bij dit project zijn ook de benodigde LPG pompen en instrumentatie inbegrepen. In verband met de veiligheid wordt tegelijkertijd een brandbeveiligingssysteem, inclusief brandbluspomp, geïnstalleerd, zegt de voorlichting van de EBS.

Het constructiebedrijf Haukes is aangetrokken om de fundatie van deze gasopslagfaciliteit te bouwen en de afdeling Project Engineering is belast met de directie en het toezicht op dit project. Delen van de tanks, die in India zijn gebouwd door het bedrijf BNH Gastanks, zijn intussen gearriveerd in Suriname en zullen binnenkort worden geïnstalleerd door dit bedrijf.

Naar verwachting zijn de tanks het tweede kwartaal van 2018 operationeel. De huidige uitbreiding zal de toenemende vraag naar LPG in Suriname tot en met 2028 kunnen accommoderen.

De import van LPG is ongeveer 25.000 MT per jaar. LPG wordt in haast alle huishoudens als kookgas gebruikt. Ogane levert jaarlijks ruim 1 miljoen gascilinders aan zowel huishoudens als industriële klanten. De totale capaciteit na de installatie van de 3 nieuwe tanks komt op 2.350 metrieke ton. Deze investering is geraamd op USD 5.2 miljoen en stelt de toenemende vraag naar LPG voor de komende 10 jaar veilig.

De Staatsolie Raffinaderij is een van de grootste afnemers van LPG. Om in de LPG behoefte van deze industriële afnemer te kunnen voorzien, dient de Gas Company op elk moment over een stand-by LPG buffer te beschikken. De toename van opslagcapaciteit biedt ook het voordeel om onderhoud te verrichten op de bestaande LPG opslagtanks, zegt de EBS.