IMF: Zimbabwe moet onmiddellijk economie hervormen
23 Nov 2017, 16:26
foto
Inkomende president Emmerson Mnangagwa heeft "banen, banen, banen" beloofd, maar volgens analisten is het redden van de economie van Zimbabwe een enorme uitdaging.(Foto: Reuters)


Zimbabwe moet snel handelen om zijn economie uit een crisis te halen en toegang zoeken tot internationale financiële hulp, waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De overheidsuitgaven en buitenlandse schulden zijn te hoog en er is structurele hervorming nodig, zegt IMF-functionaris voor Zimbabwe, Gene Leon, aan het persbureau Reuters.

De inkomende leider van het land, Emmerson Mnangagwa, heeft beloofd om de economie te laten groeien en "banen, banen, banen" te bieden. De ooit bloeiende economie wordt nu gezien als een regionaal hopeloos geval."De economische situatie in Zimbabwe blijft erg moeilijk," vertelde Leon aan Reuters.

Hij zei dat de hoge overheidsuitgaven moeten worden ingetoomd en moet Zimbabwe de grote internationale schuld aanpakken die ertoe heeft geleid dat het land in gebreke is gesteld. "Onmiddellijke actie is van cruciaal belang om het tekort terug te brengen tot een houdbaar niveau, structurele hervormingen te bespoedigen en opnieuw contact te leggen met de internationale gemeenschap om de broodnodige financiële steun te krijgen", zei Leon.

Robert Mugabe, die Zimbabwe 37 jaren heeft geleid, is eerder deze week opgestapt onder druk van het leger en zijn eigen Zanu-PF-partij. Zijn beleid, met inbegrip van rampzalige landhervormingen en het drukken van te veel geld, hebben geleid tot de rampzalige staat van de economie van Zimbabwe.

De grootste oppositiepartij van Zimbabwe heeft vandaag, donderdag, opgeroepen tot diepgewortelde politieke hervormingen om het repressieve apparaat dat het regime van Mugabe ondersteunde, te ontmantelen. De Beweging voor Democratische Verandering (MDC) zei dat het voorzichtig optimistisch was dat het presidentschap van Mnangagwa niet "het kwaadaardige, corrupte, decadente en incompetente Mugabe-regime zou imiteren en repliceren", schrijft persbureau AFP.

Het is onduidelijk of Zanu-PF volgend jaar alleen regeert voor de geplande verkiezingen, of dat er een coalitieregering van nationale eenheid met oppositiegroepen wordt gevormd. Mnangagwa, die bijna drie weken geleden was ontslagen door Mugabe als vicepresident, zal morgen worden geïnstalleerd als de opvolger van Mugabe.

Economische glijpartij
De economie van Zimbabwe is de helft van wat ze was rond de eeuwwisseling. Zimbabwe heeft sinds 2009 geen eigen valuta meer gehad, nadat de oude Zimbabwaanse dollar bezweek onder hyperinflatie. De munteenheid bereikte naar verluidt 231 miljoen procent, slechter dan de beruchte niveaus in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog.

Een tekort aan kasmiddelen betekent dat Zimbabwanen vaak in de rij staan bij banken. Economen zeggen dat Zimbabwe een geldinjectie nodig heeft, maar internationale leningen zijn niet toegestaan sinds het in 1999 in gebreke is gebleven.

Sommige inwoners van Harare, de hoofdstad van het land, zeggen dat ze al een verbetering in hun dagelijks leven hebben gezien sinds het leger de straat opkwam en Mugabe uit zijn ambt werd gezet. Een voordeel, zeggen ze, is de afwezigheid van politie-blokkades op straat waar agenten smeergeld eisen van degenen die rondreizen.
"Er waren zoveel politie-wegversperringen, waarbij de bestuurder US$ 1 of US$ 2 moest betalen", vertelt Spiwe Azvigumi (31) een werkloze moeder van drie, aan AFP. "Nu de politie van de straat is, is de misdaad afgenomen - ze waren zo corrupt en nu leven we vrij."
Advertenties