Rekenkamer werkt aan versterking interne organisatie
23 Nov 2017, 07:20
foto
De Rekenkamer is bezig zijn interne organisatie te versterken. Het contact met de samenleving zal worden verbeterd. Aan het woord is Paul Brandon, lid van het instituut. (Foto: Raoul Lith)


De Rekenkamer van Suriname trekt hard aan zijn interne organisatie om een betere communicatie met de samenleving te hebben. Hierdoor wordt het publiek beter geïnformeerd, zegt Paul Brandon, lid van de Rekenkamer. “We hebben een directe relatie met de samenleving. Er worden uitgaven en inkomsten gegenereerd ten laste van de samenleving.”

De Rekenkamer houdt een driedaagse workshop over het vergroten van zijn onafhankelijke positie. Het instituut dient volgens de wet onafhankelijk te opereren, maar dit is nog niet helemaal het geval, legt Brandon uit. “We hebben dus een conceptwet ingediend waarin verweven is dat we onze begroting langs een korter kanaal afgehandeld willen zien”. De Rekenkamer valt nu onder het Directoraat Algemene Zaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is volgens Brandon een van de belangrijkste zaken die gerealiseerd moet worden om het werk op een snellere en effectievere manier te kunnen doen. Hoewel de Rekenkamer deel is van de overheid, wordt op basis van de taken en de technische zaken die gescreend worden een analyse en advies verwoord in het jaarverslag.

De samenwerking met het instituut moet flexibeler, makkelijker en soepeler zijn. De informatie moet gedeeld worden zodat de samenleving weet wat er met haar geld gebeurt, stelt Brandon. “We proberen het kanaal met de samenleving dusdanig te openen dat men ook realiseert waarom dit instituut belangrijk is. Ze zal dan beter gaan begrijpen wat onze rol is en zich vrij voelen om te communiceren met ons. Wij gaan ook ons best doen om beter te communiceren met die samenleving. Het publiek moet weten wat er allemaal gebeurt met de middelen wanneer het Ontwikkelingsplan, de begroting en alles daarom heen worden goedgekeurd door het parlement. De verslagen worden gemaakt op basis van de aangeboden informatie van de regering. Bij onvolledige gegevens worden wel de kritische opmerkingen van de Rekenkamer genoteerd.

De Rekenkamer streeft ernaar om legaal en praktisch een reorganisatie te bewerkstelligen alsook betere communicatie met De Nationale Assemblee. Brandon is hierover positief gestemd. Volgens hem is het de bedoeling om meer verslagen te produceren wanneer dit gewenst is. Ook zal meer deskundigheid over verschillende disciplines binnengehaald worden zodat er een goed, objectief en kritisch pleidooi gegeven kan worden in het verslag. Tijdens de workshop die vandaag wordt afgesloten, worden met verschillende betrokkenen, waaronder Assembleeleden, van gedachten gewisseld over het werk van de Rekenkamer en de obstakels die ondervonden worden.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April