Amerikaanse zanger David Cassidy heengegaan
22 Nov 2017, 08:05
foto
David Cassidy schoot naar roem in de jaren 1970. (Getty Images)


De Amerikaanse acteur en zanger David Cassidy is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij verwierf bekendheid in The Partridge Family voordat hij een tienerpopidool in de jaren zeventig werd.

In een verklaring zegt de familie: "David stierf omringd door degenen van wie hij hield, met vreugde in zijn hart en vrij van de pijn die hem zo lang in de greep had." De artiest werd vorige week opgenomen in het ziekenhuis nadat meerdere organen van hem uitvielen. Eerder dit jaar zei de zanger dat hij dementie had en dat hij zou stoppen met toeren om 'van het leven te genieten'.

Cassidy werd geboren in New York in een familie die bekend was met de entertainmentindustrie. Zijn vader was zanger en acteur en zijn moeder was actrice. Hij werd een ster met zijn rol van Keith Partridge in The Partridge Family - een comedy in de jaren 70 over een moeder en vijf kinderen die een rock and roll-band vormden. De show produceerde verschillende hitsongs, zoals I Think I Love You.
Na de comedy genoot hij van een enorm succesvolle carrière in muziek en acteren. Hij ontving meerdere Grammy-nominaties en verkocht wereldwijd meer dan 30 miljoen platen. Op het hoogtepunt van zijn roem in de jaren 1970 had zijn fanclub naar verluidt een groter lidmaatschap dan dat van The Beatles en Elvis Presley samen.

Zijn roem leidde tot hysterische taferelen. In een stormloop op een concert in Londen in 1974 raakten honderden gewond. Een veertienjarig meisje, dat betrokken was, stierf een paar dagen later na het incident. Het was een gebeurtenis waarvan hij zei dat het hem de rest van zijn leven zou 'achtervolgen'.

De afgelopen jaren heeft hij gesproken over zijn worsteling met alcoholverslaving. In 2015 diende hij faillissement aan. Tussen 2010 en 2014 werd hij driemaal gearresteerd voor rijden onder invloed en kreeg hij opdracht om te revalideren als onderdeel van zijn straf in 2014.

Cassidy is drie keer gescheiden en heeft twee kinderen. In het Today-programma van BBC Radio 4 zei Leo Sayer, die in 2012 met Cassidy toerde, dat hij "de perfecte popster" was. "Zijn fans waren zo toegewijd en loyaal, hij was een lieverd en dus niet bedreigend. Hij was zo belangrijk voor de muziekindustrie, de liefde die mensen voor hem hebben - hij leek op Donny Osmond maar beter," zei Sayer.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April