Marinevliegtuig VS met 11 inzittenden neergestort
22 Nov, 11:46
foto
Het toestel transporteerde personeel, post en goederen van bases op het vasteland naar het vliegdekschip USS Ronald Reagan. (Foto: Reuters)


Een Amerikaans marinevliegtuig met 11 bemanningsleden en passagiers is voor de kust van Japan in zee neergestort. De oorzaak van de crash is onbekend en de namen van mensen die aan boord waren, zijn niet vrijgegeven. In een verklaring zegt de Amerikaanse marine dat de familieleden op de hoogte worden gesteld. Intussen zijn acht personen die aan boord waren gevonden en gered. Er is een reddings- en zoektocht gaande naar de drie overige inzittenden.

Het vliegtuig was onderweg naar het vliegdekschip USS Ronald Reagan in de Filipijnse Zee. Het gaat om een toestel van het type C-2 Greyhound dat wordt gebruikt om personeel, post en goederen van bases op het vasteland naar vliegdekschepen te brengen. Het propellervliegtuig was al meer dan vijftig jaar in gebruik en stond op het punt om vervangen te worden. In de afgelopen maanden zijn Amerikaanse militaire schepen betrokken geweest bij een aantal ongelukken in Oost-Azië.

In augustus verloor de Amerikaanse marine 10 personeelsleden, toen de USS John McCain in botsing kwam met een tanker bij Singapore. Twee maanden eerder, in juni, ramde de USS Fitzgerald op een vrachtschip voor de kust van Japan en kwamen zeven mensen om.

In twee andere niet-dodelijke incidenten liep de USS Antietam in januari vast in de buurt van de basis in Japan, en in mei kwam de USS Lake Champlain in aanvaring met een Zuid-Koreaans vissersvaartuig.