Hoefdraad: Schaaksport maakt een enorme groei door
22 Nov, 04:39
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft het vijfde Srefidensi Schaaktoernooi geopend. (Foto's: René Gompers)


Met de eerste zet op het schaakbord heeft minister Gillmore Hoefdraad van Financiën het Srefidensi Chess Celebration Schaaktoernooi geopend. Aan het evenement dat voor de vijfde keer wordt gehouden, doen elf landen mee. “Dat de beste schaker mag winnen maar neem mij niet kwalijk als ik hoop dat het een Surinamer is,” geeft directeur Luciano Mentowikromo van Sportzaken de deelnemers mee. Het is Suriname nog niet gelukt om het toernooi te winnen.

Haast elke spreker heeft het gehad over de groei van de schaaksport. Het Srefidensi toernooi is geïntroduceerd toen Hoefdraad, zelf ook vijfvoudig schaakkampioen in zijn jongere jaren, nog governor van de Centrale Bank van Suriname was. De laatste drie jaren is het toernooi gehouden in het Financial Education Centre, een afdeling van het ministerie van Financiën. Hoefdraad geeft aan dat dit voorlopig nog het onderkomen blijft van de Schaakbond. De oud-kampioen heeft aangekondigd dat “met de steun van Dalian we gauw naar een eigen onderkomen voor alle denksporten zullen verhuizen.”

Hoefdraad merkt op dat met de komst van het toernooi het strategiespel over het algemeen met rasse schreden vooruit is gegaan in het land. “Het aantal gewonnen prijzen en kampioenen, ook internationaal, is verdrievoudigd,” geeft hij aan. Het toernooi is verdeeld in een masters- en een open klasse. In de open klasse is Suriname drie keren de winnaar geweest. Maar om de kampioen van het Srefidensi Chess Celebration Schaaktoernooi genoemd te worden moet de winnaar uit de masterklasse komen. Dat is de Surinaamse schaakmeesters sinds de introductie van dit toernooi nog niet gelukt. De schaakmeesters uit Venezuela, Cuba en Nederland wel.

Er doen ongeveer 100 schakers mee. De jongste deelnemer is zeven jaar. Zelfverzekerd beweegt hij de pionnen voor zich uit. Zijn opponent denkt diep na over hoe zijn strategie te doorbreken. Terwijl op de begane grond de open klasse gaande is, zijn op de eerste etage de meesters in grote stilte aan het strijden. Suriname doet mee met vijf schaakmeesters, de buitenlanders met vijftien, onder wie vier Grootmeesters. De Cubaanse Grootmeester Lazaro Bruzon Batista, die de titel verdedigt, schijnt het zijn opponent heel moeilijk te maken. De kampioen voelt zich op zijn gemak, kijkt de zaal rond, de andere meesters observerend voordat hij weer op het schaakbord kijkt. Zijn opponent heeft nog geen ‘move’ gemaakt, hij denkt nog heel diep na. De competitie duurt tot 26 november.

René Gompers