Fifa schorst drie voormalige toppers voor het leven
21 Nov, 20:40
foto
Rafael Esquivel (Venezuela) en Julio Rocha (Nicaragua) zijn beiden voor het leven verbannen uit de voetbalwereld. (Getty Images)


Het wereldvoetbalbestuursorgaan Fifa heeft drie voormalige voetbalfunctionarissen voor het leven geschorst voor corruptie. Het gaat om de voormalige voorzitters van de voetbalbonden van Guam-, Nicaragua en Venezuela.

Richard Lai uit Guam, Rafael Esquivel uit Venezuela en Julio Rocha uit Nicaragua zijn voor het leven verbannen uit alle voetbalgerelateerde activiteiten. Het onderzoek naar Lai begon in april nadat hij schuldig pleitte aan fraude in de Verenigde Staten. In mei 2015 hebben Esquivel en Rocha ook toegegeven dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan fraude. Er is gefraudeerd met het toekennen van uitzend- en marketingcontracten.

Esquivel was vicevoorzitter van de Zuid-Amerikaanse confederatie Conmebol en Rocha is een voormalig Fifa-ontwikkelingsofficier. Lai is ook een voormalig lid van de Asian Football Confederation (AFC) en lid van de Fifa-commissie. Zijn geval heeft te maken met sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, wie het ministerie van Justitie niet expliciet heeft genoemd. In de stukken van de rechtbank werd echter duidelijk verwezen naar de sjeik als de bron van steekpenningen die aan Lai werden betaald in ruil voor steun bij AFC- en FIFA-verkiezingen.

De Koeweitse sjeik is enkele dagen na het pleidooi van Lai uit al zijn voetbalposities getreden, waaronder een zetel in de Fifa-raad. Hij ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan.