Nigeria: Minstens 50 doden bij zelfmoordaanslag
21 Nov, 17:20
foto
De zelfmoordaanslag is gepleegd in een moskee in de deelstaat Adamawa in Nigeria. (Beeld: BBC)


Bij een zelfmoordaanslag in de oostelijke Nigeriaanse deelstaat Adamawa, zijn minstens 50 mensen gedood. De politie zegt dat een bom tijdens het ochtendgebed is afgegaan in een moskee vol aanbidders in de stad Mubi.

Getuige Abubakar Sule vertelde persbureau AFP dat het erop leek dat de aanslagpleger deel uitmaakte van de congregatie. Niemand heeft de aanslag nog opgeëist, maar de islamistische militanten Boko Haram richten zich meestal op overvolle plaatsen in het noorden van Nigeria.

In de acht jaar durende opstand van Boko Haram zijn ongeveer 20.000 mensen gedood. De militanten hebben recent zelfmoordaanslagen in het noodoosten van Nigeria opgevoerd, nadat militairen gebieden hebben heroverd, die de groep eerder beheerste.
Tijdens een zelfmoordaanslag vorig jaar december in dezelfde deelstaat kwamen minstens 45 om. Toen lieten twee vrouwelijke zelfmoordterroristen hun explosieven ontploffen in een drukke markt.

Boko Haram, wat staat voor westerse educatie verboden, is in 2002 opgericht. In 2009 lanceerde de groepering militaire operaties om een islamitische staat te creëren. In 2013 heeft de Verenigde Staten Boko Haram aangewezen als terroristische groep. Een jaar later kondigden de militanten een kalifaat af in gebieden die zijn onder hun beheer hadden. Intussen zijn de meeste gebieden heroverd door het leger.