Bolletjesslikker veroordeeld tot een jaar celstraf
21 Nov 2017, 10:17
foto


Winston P. is op de rechtszitting van maandag door kantonrechter Ingrid Lachitjaran veroordeeld. Hij kreeg opgelegd een celstraf van twaalf maanden, waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een proeftijd van drie jaar en een geldboete van SRD 2500 of een hechtenis van een maand.

De man viel op 18 juni van dit jaar door de mand op de luchthaven te Zanderij. Hij had 1160 gram cocaïne verpakt in bolletjes en deze ingeslikt. Hij deed zenuwachtig en de narcotica brigade vroeg hem om een urinetest te doen. De test was positief en Winston P. gaf toe bolletjes ingeslikt te hebben.

De veroordeelde was van plan om de drugs naar Nederland te smokkelen. Raadsman Delano Landvreugd had aangevoerd dat het bewijs onrechtmatig verkregen was. Hem werd niet voorgehouden dat hij het recht heeft om te zwijgen. Hij vroeg de kantonrechter om Winston P. vrij te spreken van de algehele tenlastelegging.

Lachitjaran vindt niet dat het bewijs onrechtmatig is verkregen. Ze merkte op dat de verdachte om zijn zenuwachtig gedrag gevraagd werd om mee te werken aan de urinetest. Toen was hij nog geen verdachte, waardoor hem niet voorgehouden hoefde te worden dat hij zwijgrecht heeft.

Toen het resultaat positief bleek te zijn, bekende de veroordeelde zelf. Volgens de kantonrechter zijn de rechten van deze man niet geschonden.
In deze zaak had officier van justitie, Nirmala Maikoe, een celstraf geëist van twaalf maanden, waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een proeftijd van drie jaar en een geldboete van SRD 2500 of een hechtenis van een maand.