85 schakers doen mee aan 5e Srefidensi schaaktoernooi
21 Nov 2017, 04:40
foto


Voor de vijfde keer op rij houdt de Surinaamse Schaakbond (SSB) het Srefidensi Chess Celebration Schaaktoernooi. Topschakers uit binnen- en buitenland zullen het in de Srefidensiweek tegen elkaar opnemen. Het toernooi is onderverdeeld in een masterklasse en een openklasse. In de masterklasse participeren er 20 schakers met een bepaalde rating of schaaktitel. In de openklasse zullen er ruim 65 schakers meedoen. De openingsceremonie is vanavond.

In de masterklasse wordt Suriname vertegenwoordigd door CM Suradj Hanoeman, FM Viresh Giasi, FM Dewperkash Gajadin, CM Romario Sanches en FM Roger Matoewi. Deze Surinaamse toppers zullen het opnemen tegen 15 schakers uit het buitenland. Volgens Frank Lo Kim Lin, de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond, is de participatie van drie bekende grootmeesters aan dit toernooi een unieke gebeurtenis.

Grootmeester Lazaro Bruzon Batista uit Cuba, die onlangs is toegetreden tot de top 100 beste schakers van de wereld, is dit jaar wederom van de partij en wordt zodoende in de gelegenheid gesteld het kampioenschap te verdedigen. Voor de Chinese grootmeester Lu Zhanglei, die in 2014 het wereldjeugdkampioenschap won, zal dit zijn eerste deelname zijn. De groep van grootmeesters wordt afgesloten met de welbekende Sergei Tiviakov die in Nederland reeds zijn sporen heeft verdiend. In de mastersklasse doen er nog schaakmeesters uit Venezuela, Mongolie, Barbados, Trinidad en Tobago, Aruba en Guyana mee.

Voor de Surinaamse spelers is dit jaarlijks terugkerend evenement steeds een unieke kans om zich met internationale toppers te meten. Hierdoor neemt ook de schaakkwaliteit in zijn algemeenheid in Suriname toe.

De masterklasse telt 9 rondes die volgens het Zwitserse systeem zullen worden afgewerkt. In de openklasse zijn er 7 rondes die eveneens volgens het Zwitserse systeem worden afgewerkt. Het toernooi zal plaatsvinden in het voormalige Centrum voor Financiële Educatie en Ontwikkeling aan de Jamullidinstraat. De laatste ronde wordt op 26 november gespeeld, waarna de prijsuitreiking zal plaatsvinden.