President Mugabe negeert deadline om af te treden
20 Nov 2017, 10:19
foto
De krantenkoppen in Harare, Zimbabwe spreken voor zich. President Robert Mugabe weigert af te treden. (Foto: Reuters)


President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft de deadline die de regerende Zanu-PF partij had gesteld genegeerd. Mugabe’s eigen partij had hem tot vanochtend de tijd gegeven om zelf af te treden, maar de 93-jarige president klampt zich vast aan de macht.

Leden van de regerende Zanu-PF-partij bereiden zich nu voor op een ontmoeting om de mogelijke afzetting van president Mugabe te bespreken. Zondag verraste de omstreden leider eenieder met zijn verklaring op de televisie dat hij van plan was als president aan te blijven.

Zanu-PF zegt dat zij de afzetting steunt en dat de procedure kan beginnen zodra het parlement dinsdag bijeenkomt. De machtsgreep van Mugabe is aanzienlijk verzwakt sinds het leger van het land woensdagochtend tussenbeide kwam over wie hem zou moeten opvolgen. Mugabe is al bijna 40 jaar aan de macht.

Op papier is de afzettingsprocedure een lange weg, waarbij een gezamenlijke bijeenkomst van de Senaat en de Nationale Assemblee nodig is, daarna een negen personen tellende comité van senatoren, vervolgens weer een gezamenlijke bijeenkomst om zijn aftreden met tweederde meerderheid te bevestigen. Maar grondwettelijke experts zeggen dat Zanu-PF de cijfers had en de afzetting in minder dan 24 uur rond kan krijgen.

De crisis begon twee weken geleden, toen de 93-jarige leider zijn plaatsvervanger Emmerson Mnangagwa ontsloeg. Boze legercommandanten zagen die stap als een poging om zijn vrouw Grace als volgende president te positioneren. Sindsdien heeft Zimbabwe enorme straatdemonstraties gehad, waarbij de betogers zijn onmiddellijke aftreden eisten.

De protesten werden gesteund door de invloedrijke oorlogsveteranen, die vochten in het conflict dat leidde tot de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1980. De leider van de groep, Chris Mutsvangwa, heeft vandaag, maandag, opgeroepen tot meer demonstraties tegen de poging van de president om zich vast te klampen aan de macht. "We willen hem nu zien," zei Mutsvangwa. “Mugabe, je regering is voorbij, de keizer heeft geen kleren, heel erg bedankt.”

“Ze kunnen het snel voor elkaar krijgen. Het kan bij wijze van spreken in een dag worden gedaan," zegt John Makamure, uitvoerend directeur van de Southern African Parliamentary Support Trust, een NGO die werkt met het parlement in Harare.

Mugabe's ondergang, nu bijna onvermijdelijk, zal waarschijnlijk schokgolven door heel Afrika sturen, waar een aantal verankerde sterke mannen van Yoweri Museveni in Uganda tot Joseph Kabila van de Democratische Republiek Congo geconfronteerd worden met toenemende druk om een stap opzij te zetten.

Mugabe werd ooit bewonderd, zelfs in het Westen, als de 'Thinking Man’s Guerilla'. In zijn laatste jaren is hij echter verworden tot de stereotype Afrikaanse dictator die trots verklaart dat hij een 'graad in geweld' had.

Toen de economie afbrokkelde en de oppositie tegen zijn heerschappij toenam aan het einde van de jaren negentig, trok Mugabe zijn greep op het Zuid-Afrikaanse land aan door beslag te leggen op boerderijen van blanken en stuurde hij veiligheidstroepen erop af om tegenstanders te onderdrukken. Mugabe zei dat hij zou regeren tot hij 100 jaar is.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April