Mathoera: 42e Onafhankelijkheidsviering vol waarnemingen
20 Nov 2017, 07:25
foto
Assembleelid Krishna Mathoera (VHP)


Suriname staat aan de vooravond van zijn 42e Onafhankelijkheidsdag. Gewapende troepen maken zich gereed voor de parade en het defilé. Helaas zal de opperbevelhebber - president Desi Bouterse - het defilé afnemen met een waarnemend korpschef en een waarnemer van een waarnemend bevelhebber, merkt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) op. “Hij is in gebreke gebleven in deze vacante functies te voorzien. Een ernstige tekortkoming die in plaats van kracht, een nationale zwakte laat zien.”

Bij 42 jaar onafhankelijkheid blijken ook de twee andere topfuncties: minister van Justitie en Politie en president van het Hof van Justitie niet definitief te zijn ingevuld. Mathoera betreurt het dan ook dat het volk juist op deze nationale dag en op het meeste plechtige moment, genoegen zal moeten nemen met alle waarnemende functionarissen. Zij omschrijft de parade als een militaire en politie plechtigheid met de opstelling en inspectie van eenheden van de gewapende machten. “Wij laten als land zien dat wij onze vrijheid en onafhankelijkheid koesteren. Het is een ceremoniële plechtigheid met strikte protocollen, die onze trots, onze kracht, maar bovenal onze liefde voor land en volk demonstreert.” De parade en het defilé zijn voor elke zichzelf respecterende natie het symbool voor de onafhankelijk en de formele herdenking.

Het blijft een vraag voor de samenleving waarom de president geen personen in deze hoge functies benoemt. “De president communiceert niet en treuzelt met de definitieve benoeming.” Mathoera wijst erop dat het Nationaal Leger, conform artikel 177 van de Grondwet, Suriname moet beschermen tegen buitenlandse gewapende militaire agressie. Het leger behoort onder bevel te staan van een zeer sterke leider, de hoogste militaire autoriteit en dat is een bevelhebber. “En die krachtige leider, die bereid is met zijn manschappen, Suriname zelfs met hun leven te verdedigen, moet je ‘showen’ op je Onafhankelijkheidsdag.”

Zonder veiligheid geen vrijheid
De VHP-topper merkt op dat terwijl de president draalt, de vrijheid van de burger dagelijks wordt bedreigd door de vele vormen van criminaliteit. “Zonder veiligheid kan vrijheid niet worden beleefd.” Functionarissen die de instituten moeten leiden en aansturen om de veiligheidsproblemen op te lossen, moeten het doen met een waarnemende status.

“Door de functies vacant te laten geeft de politieke top een signaal aan de samenleving dat hun veiligheid en vrijheid, geen topprioriteit zijn.” De regering is nog niet overtuigd van het belang om te leven in vrijheid en hoe belangrijk dit is. “Suriname en zijn volk zijn wel onafhankelijk geworden van de kolonisator, maar meer dan ooit beperkt in zijn vrijheid, door de trage en slechte besluiten van zijn eigen leiders. Vooral kwetsbare groepen, als vrouwen en kinderen leiden ontzettend door dit falend beleid.”

Mathoera geeft aan dat de criminaliteit in vergelijking met 42 jaar geleden gigantisch is gestegen. “Van gemiddeld 5.000 aangiften naar ongeveer 24.000 per jaar.” De vele vormen van georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel, corruptie, money laundering, cybercrime, waar geen aangiften van worden gedaan, zijn niet eens meegeteld in dit rijtje.

Eigen leiders zijn bedreiging voor volk
De parlementariër benadrukt dat zij als Surinamer blij is dat haar land niet meer afhankelijk is van Nederland of van welk land dan ook en dat we niet meer uitgebuit worden. “Maar tegelijkertijd zie ik zoveel onrecht en uitbuiting in de samenleving, die niet door buitenlanders plaatsvinden, maar door onze eigen Surinamers.” De volksvertegenwoordiger noemt op: uitbuiting van het volk doordat niet zorgvuldig omgegaan wordt met geld. Vele corruptie gevallen van grond en concessies, die verdeeld worden onder vrienden. “Anno 2017 wordt de vrijheid, de welvaart en het welzijn van Surinamers niet door het buitenland bedreigd, maar door wanbeleid en –bestuur van de eigen leiders.”

Geen showtime maar crisis
Mathoera is formeel uitgenodigd om aanwezig te zijn in het district Brokopondo voor de officiële viering. Zij gaat er niet naar toe. Ze is niet trots op de wijze hoe de huidige leiders omgaan met de macht, die ze hebben gekregen van het volk. “Die macht is niet om jezelf te verrijken, maar het volk. Ik wil niet mee huichelen en doen alsof het goed gaat, terwijl er zoveel armoede is en onrecht plaatsvindt in de samenleving. Er is niks om te showen en om trots op te zijn, wanneer jij jouw land in een diepe crisis hebt gestort.”

Ze beargumenteert verder dat de leiders gefaald hebben om de Surinaamse munt te beschermen. “Daarmee heeft de regering haar eigen mensen met meer dan 100% verarmd. Het is geen heldhaftige daad om het volk mooie dingen te beloven, en je land vervolgens te belasten met schulden.” In 2015 betaalden we nog SRD 200 miljoen aan rente en aflossingen. Twee jaar later tellen wij nu SRD 2.1 miljard (conform 2018-begroting) neer.

“Deze zaken bedreigen onze onafhankelijkheid en vrijheid meer dan ooit. Ik kies daarom dan ook ervoor om op die dag te werken en te strijden, in plaats van feest te vieren. Er is nog veel strijd nodig om de vrijheid en onafhankelijkheid van huidige en toekomstige generaties te waarborgen.”
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April