Column: Politieke Borrelpraat 382
19 Nov 2017, 22:56
foto
Carla Boetius neemt de voorzittershamer van de Surinaamse Vereniging van Journalisten over van Wilfred Leeuwin.


“Hebben jullie niet gelezen: weer cocaïne uit Suriname onderschept, nu in Jamaica, wat een schande.”
“Ik stoor mij er niet meer aan; sorry, al die negativiteit over onze samenleving maakt ons tot verzuurde, onprettige en ontevreden mensen.”
“Maar vind je het niet erg dat wij als land weer negatief in de publiciteit komen?”
“Ja, heel erg, maar ik stoor mij er niet meer aan; ik kijk nu meer naar de vele mooie en positieve dingen die we voortbrengen.”
“Wat bedoel je?”
“Zie je, deze zuiplap hier naast me drinkt niet alleen teveel, hij kijkt verbaasd op als ik zeg dat dit land ook vele goede dingen voortbrengt, los van die rommel die elk land voortbrengt.”
“Ja, inderdaad, je hebt gelijk. Weet je hoeveel kilo’s aan xtc-tabletten er vanuit dat Noordzeelandje achter de duinen worden geëxporteerd? En hoeveel duizenden kilo’s aan harddrugs daar en in de rest van die westerse wereld worden gebruikt en verhandeld? Zijn die drugs allemaal via hier daarheen gesmokkeld?”
“Wil je hiermee goedpraten dat er orga’s in dit land zijn die daaraan meedoen?”
“Nee, natuurlijk niet, maar waarom wordt het zo breed uitgemeten als er een lading vanuit hier wordt onderschept?”
“Dat negatieve nieuws over onszelf verkoopt, trekt media-aandacht en lijkt velen goed te doen om te horen.”
“Je bedoelt zo in de trant van: ‘Ai, kies un mooi, weer een lai gepakt, hai-hai, we zijn echt niets waard, beu-beu, we kunnen alleen smokkelen, wai-wai, roven, kai-kai, plunderen, mai-mai en oeverloos babbelen, pai-pai enzo.”
“En niemand mag ons aanspreken of wijzen op ons foutief gedrag in het openbaar, nee, ben je gek! Ik kom je anders met vijf kompanen schoppen en trappen of ik geef je twee vuistslagen in je gezicht, al ben je een vrouw.”
“Of ik mishandel je, al ben je mijn vader, als je me voor de winkel aanspreekt om mijn zuiplappengedrag, want mi na masra Gado pikin brada.”
“En nu mogen al deze geweldenaren lekkertjes in de politiecel brommen, grommen, tot ze in drommen krommen in poeptonnen.”
“Wil je ophouden met dat stomme gerijmel?”
“Je spreekt me aan, nò? Wil je ook een paar meppen, baksen, kofoes en wipi’s met m’n riem?”
“Ik roep meteen de politie.”
“Ja, die zullen meteen komen, ja, ja, met hun altijd-vervoer.”
“Zeker als jij voor het bureau gaat schreeuwen: ‘beambte, wan sopiman nak mi en nu ligt hij daar met drie pakken verdacht poeder om zich heen.”
“Ja, dan wordt die cokka snel in beslag genomen en binnen een etmaal wordt een deel daarvan in blom omgetoverd.”
“En moesten die twee politietovenaars die daarvoor werden ingerekend, niet vrijgelaten worden om allerlei drogredenen, omdat elk van hen een nazaat is van een hooggeplaatste?”
“Inderdaad, want die blom was niet eerst getest op het cocaïnegehalte of die cocaïne op het blomgehalte of zo een djoteh. Gelukkig bleven ze vast.”
“Maar intussen zijn de nummers drie en vier in deze zaak gearresteerd.”
“Hopelijk wordt dat niet net zo een slepende doofpotzaak als die bijna 100 kilo cokka die met een vervalste sleutel uit de politieopbergkast was verdwenen, nee, niet tijdens deze regeerclub, maar twee of drie regeerclubjes geleden.”
“Als ze echt doorgaan met arrestaties in deze zaak, komen ze zeker tot bij nummer twintig en eenentwintig.”
“Zie je, zie je? Weer dat negatieve dat uit ons straalt. Het is alsof jullie dat leuk vinden.”
“Dan kom jij met je positieve dingen.”
“Nou, dat nieuwe bestuur van de Journalistenvereniging, met allemaal dyadya-suma erin, klinkende namen van mensen uit het journalistieke veld.”
“Ja, dat is goed, absoluut, maar dan moeten ze ook zwaar gaan werken aan het omhoog tillen van vele van hun leden, want wat sommigen via de media schrijven en praten is vaak geen voorbeeld voor onze schoolgaanden.”
“Oké, dat gaat komen, maar eerst een krachtige leiding die tegengas kan bieden als er weer eens van overheidswege met beperking van de persvrijheid wordt geschermd.”
“Ja, daar ben ik mee eens; geen enkele toevallige overheid moet met z’n *&%$-tentakels aan de vrijheid van meningsuiting komen. Breng de gewraakte publicatie of uitzending naar de rechter met precieze omschrijving van de overtreding en dan zal daar op niveau over beslist worden.”
“Maar persvrijheid hangt nauw samen met een zekere objectiviteit. Het mag niet zo zijn dat het ene deel van de media pro regering is en het andere deel anti-regering.”
“Inderdaad, door via de media de mensen verdeeld te houden in pro en contra dien je de vrijheid van meningsuiting juist niet. Alle media, zeker die van de overheid, zijn van ons allemaal; pro of contra, mag geen verschil maken.”
“En wat vandaag coalitie is, is morgen oppositie en omgekeerd.”
“En wat voor volgend positief punt heb je?”
“De hervorming van ons achttiende eeuwse belastingstelsel. Die Zoefdraad is niet alleen goed in het sluiten van alle mogelijke leningen, maar ook in het moderniseren van onze corruptiegevoelige oude financiële en monetaire regelingen.”
“Is niet waar, die man is een ramp, een $#%&, een #%&* en een @#%^.”
“Stel je niet aan met dat gescheld; Jules heeft gelijk met jou. Je zit vol met ongefundeerde negativiteit. Ik weet persoonlijk wat voor moderniseringen, gerichte bijscholingen, betere interbancaire systemen er tijdens zijn eerste periode op de CBvS zijn doorgevoerd. Zaken waar al die geweldige voorgangers van hem aan voorbijgegaan zijn.”
“Ach, je zegt zo omdat je bij een bank hebt gewerkt.”
“Ja, en juist daarom weet ik waar ik het over heb. Ik praat geen babbelaars en schreeuwers op de social media na.”
“Ja, maar dat onrechtvaardig systeem van de omzetbelasting, OB, dat jaren terug werd ingevoerd als voorloper van de veel rechtvaardigere btw, is net daar gebleven. Nu hoor je geluiden dat het weer nog zeker vijf jaren zal duren voordat die btw er zal komen en dus die stomme OB zal blijven, al die duurbetaalde fiscale consultants uit het Noorden ten spijt. Daarvoor was er wel geld.”
“Bepaalde machten met politieke invloed, willen die ordening niet, want dan worden hun zaakjes zichtbaar. Daarom dat steeds met allerlei goed doordachte opschuif en het listig bang maken van de consument deze btw maar voor ons uit geschoven wordt.”
“En intussen zit onze grootste bank, na kunstig gefrommel aan de top met tientallen miljoenen aan riskante uitgezette leningen, nu met een weggehapt gat van 180 miljoen SRD.”
“En nu zoekt de CBvS om dat gat te dichten door een ondersteuningsfonds op te zetten, dat de lokale banken moeten volstorten. Tuurlijk zijn ze voor deze koehandel niet te vinden.”
“Sorry dat ik het zeg, maar laat mensen die al generaties van huis uit hebben geleerd om met geld om te gaan zaken als banken, winkels en verzekeringsmaatschappijen beheren. Anders wordt het één grote vreetnapot en een failliete boedel, waar mensen die vertrouwen hadden de dupe van worden.”
“Gelijk heb je, brada. Maar we willen toch door schade en schande wijs worden? Dan maar zo, helaas.”
“En dan zit er zich daar op onze moederbank eentje, a gersi wan puppet on a string, zichzelf publiekelijk tegen te spreken. Wat een vertoning van de onderste plank.”
“Nou, ook die bankiervereniging struikelde over zichzelf om allerlei dingen te ontkennen toen ze merkten wat voor paniek er dreigde uit te breken onder de rekeninghouders van de bank-met-het-gat-van-180 miljoen. Velen hebben hun geld op andere banken gezet.”
“Dat versnelt het omvallen van zo een bank alleen maar.”
“Da wat moet je doen? Wachten tot die bank, ondanks alle geruststellingen, toch omvalt en je al je zuurverdiend geld kwijt bent?”
“Nee, rustig, wacht even tot onze eerste miljardair in US dollars, nee, niet die La Die-liep, da’s een middelmaatje, die hele bank opkoopt, die Auguiasstal daar verder laat opruimen en dan is alles weer in orde.”
“Een ander positief punt, vond ik die Taptoe van het Nationaal Leger in het Kamperveenstadion. Schitterend gewoon! Ik begrijp alleen niet waarom dit niet elk jaar gehouden kan worden, maar om de vijf jaar. Kost het voorbereiden zoveel tijd? Die jongens moeten toch ‘in shape’ blijven?”
“Nee toch, a moni no de, da hoe ga je elk jaar Taptoe houden?”
“Dat gat van die overheid is één punt acht miljard, dus een tienmaal zo groot als dat gat van die bank.”
“Dat stelde De Yoga o.a. in een artikel op Sternews. Ik vond Yoga’s betoog sterk, veel en veel beter dan als hij in DNA tekeer gaat.”
“En wattebout die dreigende sluiting van de houtzagerijen vanwege de hoge opkoopprijs van rondhout voor de export naar Tjainaland?”
“Twee op de binnenlandse markt veelgevraagde houtsoorten zullen per 1 december niet meer geëxporteerd mogen worden.”
“Ja, maar wel in gezaagde vorm. Want die buitenlandse zagerijen die bepaalde sjangsinglai-houtmarkten volop voorzien, zullen die houtsoorten dan juist extra verzagen.”
“Dus die hele rondhoutexport wordt niet verboden?”
“Yu law sie paw, nò? Je wilt onze hoofdsponsor in Beijing boos maken, nò?”
“Maar heb je onze eigen zagerijen ooit goed bekeken? Ouwe machines, half ingezakte zagerijhallen, enorme rommel in en om de zagerij heen, op het terrein tientallen verrotte houtblokken, ouderwetse zaagtechnieken met hoog energieverbruik en veel verspilling, kortom, die hele hap kan opgedoekt worden.”
“Nee, zegt een ondernemer op de radio, we kunnen met onze negentig verouderde zagerijen onze hele houtproductie van tienduizenden kubieke meters en kilometers hout verzagen.”
“Ja, ja, waarom is het dan al die jaren niet kunnen gebeuren?”
“In plaats dat ze geld bij elkaar zetten en één grote, moderne zagerij ergens midden in de houtgordel neerzetten, en daar de zaak met computerized machines tot op de tiende millimeter precies zagen, alle zaagsel en afval goed gebruiken voor energieopwekking en dan exporteren en lokale markt voorzien, nee, iedereen wil met zo min mogelijk herinvesteringen en moderniseringen die grote hap blijven maken.”
“Ik hou ermee op; wat ik ook probeer, jullie vervallen steeds weer in dat negatieve. Ik vertrek, nee, ik geef geen rondje vandaag. Nie-Proost.”

Rappa

Monday 18 February
Sunday 17 February
Saturday 16 February