Regerende Zanu-PF ontslaat Mugabe als partijvoorzitter
19 Nov, 12:27
foto
Er brak gejuich uit nadat de Zanu-PF het besluit had bekendgemaakt. (Foto's: Reuters)


De regerende partij in Zimbabwe heeft Robert Mugabe ontslagen als haar leider, om de druk op hem op te voeren om af te treden als president. De Zanu-PF partij heeft ex-premier Emmerson Mnangagwa, die twee weken geleden door Mugabe was ontslagen, benoemd in zijn plaats.

De partij van de 93-jarige Mugabe heeft hem tot maandagochtend de tijd gegeven om af te treden als president. Doet hij dat niet dan zal hij worden geconfronteerd met een afzettingsprocedure.

Het leger is vorige week tussenbeide gekomen, naar verluidt om Mugabe te verhinderen zijn vrouw als zijn opvolger te installeren. first lady Grace Mugabe is uit de partij gezet.

Mugabe heeft vandaag een ontmoeting met de militaire leiders. Er is een autocolonne gezien die zijn privéwoning verliet. Mugabe heeft een aantal ontmoetingen gehad met de militaire leiders, meldt The Herald van Zimbabwe. Ofschoon er geen details zijn vrijgegeven over de gesprekken, tonen foto’s die de krant heeft gepubliceerd de twee partijen die elkaar de hand schudden. Gisteren, zaterdag, hebben tienduizenden Zimbabwanen straatprotesten bijgewoond en hebben ze hun ongenoegen over de Mugabes geuit.

In Harare was het een en al gejuich nadat het besluit op de Zanu-PF vergadering werd bekendgemaakt. "Het is de dageraad van een nieuw tijdperk, Mugabe kan gaan boeren," zei een hoge regeringsfunctionaris. Het besluit moet nog worden geformaliseerd, maar het verhoogt de druk op Mugabe die de afgelopen dagen is opgebouwd verder.

Het Centraal Comité van Zanu-PF waarschuwde ook dat een afzettingsprocedure dinsdag zou beginnen als Mugabe maandagmiddag om twaalf uur lokale tijd niet aftreedt als president. Een partijgenoot zei dat Mnangagwa, die naar verluidt naar Zimbabwe is teruggekeerd, is genomineerd als presidentskandidaat van de partij voor de algemene verkiezingen van 2018.

Mugabe is al 37 jaar aan de macht in Zimbabwe.