Indonesië: Bedreigde exotische vogels onderschept
19 Nov 2017, 04:40
foto
Eclectus papegaaien werden gevonden in een erbarmelijke, gepropt in drainagepijpen. (Foto's: AFP)


Een razzia op wilde dieren heeft in Indonesië opzienbarende resultaten opgeleverd. Er zijn 125 exotische vogels gevonden die in buizen waren gepropt.
De politie zegt dat 84 eclectuspapegaaien en 41 bedreigde witte kaketoes in afvoerpijpen waren gestopt die met een draad waren afgesloten. De uitgestrekte oerwouden van Indonesië herbergen veel bedreigde vogelsoorten. Het land probeert een ongebreidelde handel in wilde dieren in te dammen.


Er werden afzonderlijke invallen gepleegd in delen van Oost-Indonesië, wat leidde tot de arrestatie van vier mannen. Als ze schuldig worden bevonden, krijgen ze gevangenisstraffen van maximaal vijf jaar en boetes van 100 miljoen Rupiah oftewel US$ 7.500.

Indonesië herbergt een grootschalige illegale handel in vogels, waarvan er vele op grote vogelmarkten worden verkocht. Veel gestroopte vogels worden ook naar het buitenland gesmokkeld.

Dwi Adhiasto van de Wildlife Conservation Society vindt dat de vogels die tijdens de inval in de afgelopen week zijn ontdekt, op weg waren naar de Filipijnen, gezien de relaties met 'een smokkelnetwerk voor papegaaien daar'.

De Internationale Unie voor het behoud van de Natuur (IUCN) heeft de witte kaketoes, die inheems zijn in de provincie Noord-Maluku in Indonesië, geplaatst op de lijst van bedreigde vogelsoorten. De IUCN zegt dat er tussen de 43.000 en 183.000 witte kaketoes over zijn in de wereld, maar hun aantal neemt af door stroperij, het vangen van vogels en vernietiging van hun natuurlijke woongebied.