Zimbabwe: Mugabe's eigen partij eist zijn ontslag
18 Nov, 18:20
foto
Zimbabwanen bejubelen het leger en eisen het ontslag van president Robert Mugabe. (Foto's: Reuters)


Jubelende scènes ontvouwen zich in de straten van Zimbabwaanse steden. Demonstranten zijn naar het kantoor van president Robert Mugabe getrokken om zijn aftreden te eisen. De demonstratie is uitgegroeid tot een viering van de rol van het leger bij het beëindigen van de macht van Mugabe.

Er waren scènes waarbij demonstranten in de hoofdstad, Harare, soldaten in de menigte knuffelen en bejubelen. Velen zeggen dat het gaat “om een nieuw begin.” Bij het kantoor van Mugabe verwijderen soldaten de demonstranten met zachte drang. De demonstratie wordt gesteund door het leger en leden van de heersende Zanu-PF-partij.

Oorlogsveteranen - die tot vorig jaar loyaal waren aan de president - zeggen ook dat Mugabe moet opstappen. De mix van mensen bij de demonstratie is volgens correspondenten ongekend. Demonstranten zijn verhinderd om het kantoor van Mugabe te betreden. Sommigen organiseerden een sit-down-protest voor een linie van troepen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft de menigte toegesproken. Zijn aanwezigheid en toespraak zijn met gejuich ontvangen.

Dit is een keerpunt en Mugabe kan niet meer aan de macht, zeggen correspondenten in Harare. Een man op de bijeenkomst zei: "Als Zimbabwanen zeggen we tegen ons leger - hartelijk dank voor de vreedzame interventie.” Hij voegde eraan toe: "En het is tijd voor de massa van Zimbabwe om te zeggen: Mugabe moet gaan, hij moet gaan, liever gisteren dan vandaag. We kunnen niet wachten om zijn rug te zien. Voor ons gaat het om het einde van autoritaire heerschappij en we willen onze Zimbabwe terug."

De vertegenwoordiger van Zanu-PF in Londen, Nick Mangwana, vertelde BBC dat de partij de demonstranten zou stimuleren bij een betoging buiten het huis van Mugabe, en dat de mensen "niet weggaan totdat ze een ontslagbrief hebben". Mangwana: "Dit kan over 20 minuten voorbij zijn. Mensen komen aan, hij treedt af, mensen gaan weg, het is voorbij."

De 93-jarige Mugabe was onder huisarrest sinds de legerovername op woensdag. Maar vrijdag heeft hij zijn eerste openbare optreden gemaakt. Hij heeft een toespraak gehouden bij een diploma-uitreiking op een universiteit waar hij kanselier is. Zijn vrouw, Grace, was er niet bij.
Het leger kwam in beweging na een machtsstrijd over de opvolger van Mugabe. De president heeft vorige week premierr Emmerson Mnangagwa ontslagen, kennelijk om de weg vrij te maken voor Grace Mugabe om hem op te volgen. Grace is 40 jaren jonger dan haar man. Mugabe is sinds 1980, toen het land onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, aan de macht.