Enthousiast publiek bij militair spektakel
18 Nov 2017, 10:30
foto
Bij het vormen van NL werden schoten gelost. (Foto's: René Gompers)


De militaire kapel speelt nog een medley van Lieve Hugo. "Fa nen, fa nen? Srefidensi now!” zingt het publiek uit volle borst aan het eind van de taptoe. Naast ‘militaire’ stukken heeft de kapel ook populaire nummers gespeeld. Dat viel heel goed in de smaak bij het publiek, vooral de ‘poku's’ die met Srefidensi te maken hebben. Aanstekelijke muziek, demonstraties, stunts en motorfietsen, het militaire spektakel heeft vrijdag een behoorlijk aantal mensen naar het André Kamperveenstadion getrokken.

De kapel en verschillende eenheden hebben laten zien dat marcheren niet alleen in een strenge rechte lijn hoeft. Ze hebben een aantal figuren, letters en nummers gevormd. Hemellichamen, een lopende klok, pijlen, ‘I love Su’, ’42 jaar’ en ‘NL’ zijn enkele voorbeelden uit het repertoire. Bij enkele vormen zijn er schoten gelost. Het was even schrikken, maar de knallen verhoogden juist de sfeer. Vanuit de noordelijke lichtmast gleden een paar soldaten op hun buik met de armen gespreid en een gestrekte been naar beneden, de dodenval. Een paar mensen hielden hun adem in bij deze stunt.

De militaire politie liet zich ook van zijn creatieve kant zien. Met motorfietsen, synchroon en op hoge snelheid zijn enkele rijformaties gedemonstreerd. Bij deze taptoe hebben de Franse militairen ook een gevechtsdemonstratie gegeven. Zij hebben de ‘schurken’ met rookbommen, kogels en granaten‘ uitgeschakeld.’ Het Nationaal Leger heeft absoluut niet onder gedaan toen het aan de beurt was om te laten zien hoe het bedreigingen aanpakt. Onder publiek gejuich werd de vijand ‘doorzeefd’.

Het is de tweede keer dat de taptoe is georganiseerd sinds 2015. Het militair evenement is na tientallen jaren weer leven ingeblazen. “Ik heb de laatste in ’81 nog meegemaakt,” deelt majoor Antoon Uiterloo van de organisatie mee. “Het was altijd iets geweest waar men naar uitkeek. Deze is ook zeer geslaagd. De mensen hebben echt genoten. We gaan allemaal met een tevreden gevoel naar huis.” De STVS heeft de nieuwste technologie ingezet om het evenement ‘live’ uit te zenden. De schoonheid van sommige momenten kon slechts vanuit de lucht, in dit geval met drones, vastgelegd worden.

Wanneer de volgende taptoe wordt gehouden, moet nog worden beslist. Het is momenteel niet mogelijk om het evenement jaarlijks te doen, zegt majoor Uiterloo. “We hebben gepland om het om de vijf jaar te doen, maar de minister gaf aan dat hij een wil hebben voor 42 jaar Srefidensi. Of er volgend jaar een taptoe zal zijn, ik denk het niet.” De majoor deelt mee dat het kapel nog niet is uitgespeeld. “De kapel wordt 75 jaar en zal een concert houden in het NIS op 22 november. De toegang is vrij, kom massaal, we doen het voor de bevolking.”

René Gompers
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April