Popkipatu ouders bootsen met succes het echte leven na
18 Nov 2017, 08:37
foto
Enkele Popkipatu ouders met hun certificaat en trainers.


Stichting Bont en Blauw heeft certificaten verstrekt aan de succesvolle deelnemers – studenten van diverse middelbare scholen - van het budgetteringsprogramma ‘Budgetteren en communiceren binnen het gezin’. 12 van de 15 jongeren hebben de eindstreep gehaald.

Het theoretisch deel van de training ging over persoonlijk leiderschap, plannen en organiseren, budgetteren en communiceren. Na het afronden hiervan volgde het praktisch gedeelte, het PopkiPatukamp. De jongeren werden benoemd tot Popkipatu ouders.

Het Popkipatukamp is een weergave van de maatschappelijke situatie waarbij de trainees gedurende 3 dagen met een gering budget voor een aantal kinderen tussen de 6 en 12 jaar dienen te zorgen. Ze worden beoordeeld op diverse competenties/vaardigheden die voornamelijk liggen in het verlengde van de in theorie meegekregen leerstof. Tijdens de verschillende praktijksessies worden zij eveneens getoetst op life-skills zoals samenwerken, hygiëne en verdraagzaamheid.

De Stichting Bont en Blauw maakt zich sinds 2007 nu al tien jaar sterk voor trainings- en vormingsprojecten, waar jongeren in de verdere loop van hun leven blijvend voordeel aan hebben. Het PopkiPatu trainingsprogramma maakt de verbinding van recreatie naar educatie. Op een zeer aangename manier wordt in een vroeg stadium aan kinderen/jongeren pedagogische en algemeen vormende vaardigheden bijgebracht, meldt de voorlichting van de stichting.

Volgens Humphrey Bendt, manager van KES (Kennis en Expertisecentrum Suriname) voeg je met het aanleren van deze skills waarde toe aan het leven van de jongeren. “Het leven is immers een voortdurend proces van het vermeerderen van je eigen waarde. Met de juiste levenshouding zullen deze Surinamers het als jonge leiders nog heel ver kunnen schoppen.” Bendt ziet het werk van de stichting graag landelijk uitgebouwd worden.

Lydia Nok, voorzitter van Bont en Blauw blikt meer dan tevreden terug op de voorbije periode en het succes van de training en het Popkipatu trainingsprogramma. “Het succes is ook te danken aan gedreven deskundigen, die het werk van de stichting ondersteunen. Scholing en training staan aan de basis van alles”, benadrukt Nok.