Vierde maal beroving medewerker MZ te Brownsweg
17 Nov 2017, 18:46
foto


Gezondheidswerkers van de Medische Zending (MZ) zijn voor de vierde keer op het complex van het gezondheidscentrum Brownsweg beroofd. Persoonlijke waardevolle spullen en ook de diensttelefoon werd meegenomen, waardoor het gezondheidscentrum tijdelijk onbereikbaar was voor spoedgevallen. De zuster werd ook bedreigd met de dood als zij zou opkijken naar de rover. De beroving vond vannacht plaats.

Gezondheidswerkers voelen zich niet veilig op het complex van het gezondheidscentrum, meldt het MZ in een persbericht. Dit vanwege de steeds toenemende criminaliteit in de directe omgeving. Uit ontevredenheid met de veiligheidssituatie trokken de gezondheidswerkers vrijdagmorgen eerst naar het traditioneel gezag van Browsweg en later naar de districtscommissaris (dc), Kenya Pansa, om opnieuw hun beklag te doen. over de onhoudbare situatie. De dc is ook poolshoogte gaan nemen van de situatie. Eerder dit jaar werd door de medewerkers reeds aan de bel getrokken na herhaalde berovingen op het complex van het gezondheidscentrum. De dienstverlening werd toen zelfs voor enige tijd gestaakt.

In minstens twee krutu’s, op 3 en 7 juni is over de onveilige situatie met de vertegenwoordiging van het traditioneel gezag, het Korps Politie Suriname en medewerkers van de MZ gesproken. De conclusie hierbij was dat het traditioneel gezag de situatie betreurt, maar niet veel mogelijkheden heeft om hiertegen iets te doen. De politie zou in samenwerking met de militairen van het Nationaal Leger, de criminaliteit in het dorp moeten bestrijden. Het stichtingsbestuur van de MZ heeft na de krutu’s met het traditioneel gezag de hulp ingeroepen van verschillende ministeries voor betere beveiliging van het complex.

Op 18 juli werd aan de ministers van Volksgezondheid, Justitie en Politie, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Regionale Ontwikkeling, en Openbare Werken, Transport & Communicatie een verzoek gedaan tot ondersteuning bij de criminaliteitsbestrijding. De MZ zegt vrijwel geen respons van de instanties te hebben gekregen. Van politie zijde werd aangegeven ook machteloos te zijn tegen de criminaliteit in het dorp. Er zijn door de precaire financiële situatie van MZ geen middelen beschikbaar voor noodzakelijke maatregelen zoals permanente bewaking van het complex, omrastering van het terrein, ontbossing van de naaste omgeving van het gezondheidscentrumcomplex.

De Medische Zending heeft nog steeds vertrouwen erin om samen met de gemeenschap tot een oplossing te kunnen komen. Volgens de directie staat de veiligheid van de MZ-medewerkers op de eerste plaats. Hiervoor is de MZ aangewezen op het traditioneel gezag van de dorpen waar zij opereert en, indien aanwezig, de veiligheidsdiensten zoals politie en militairen.
Advertenties