India: Gedeelteijke opheffing noodmaatregelen
17 Nov, 08:28
foto
Sommige scholen in Delhi waren gesloten door de smog. (Foto: AFP)


In de Indiase hoofdstad, Delhi, zijn enkele noodmaatregelen die waren getroffen om de luchtvervuiling tegen te gaan, ingetrokken. De actie kwam dagen nadat artsen de luchtvervuiling tot een “medisch noodgeval” hadden uitgeroepen.

De luchtvervuiling in sommige delen van Delhi was de vorige week 30 maal hoger dan de veiligheidsgrens van de Wereldgezondheids- organisatie. De luchtkwaliteit zou nu zijn verbeterd van “zeer ernstig” tot “zeer slecht”.

Een gerechtelijk bevel heeft het verbod op bouwactiviteiten opgeheven. Er mogen ook weer vrachtwagens de stad binnenkomen. De parkeertarieven zijn verlaagd, nadat ze tijdelijk waren opgeschroefd. Enkele maatregelen blijven echter nog van kracht, zoals de sluiting van een grote energiecentrale en een verbod op steenovens en steenbrekers.

Een onderzoek dat het Centrum voor Wetenschap en Milieu in 2015 heeft uitgevoerd, onthulde dat de energiecentrale Badarpur in Zuid-Delhi de grootste vervuiler is in India.
De voorzitter van de Environmental Pollution Control Authority (ECPA), Bhure Lal, heeft de regeringen van Delhi en van de naburige deelstaten Haryana, Punjab en Uttar Pradesh in kennis gesteld van de beslissing van het rechterlijk panel. Hij zei echter dat de ECPA de situatie "zeer zorgvuldig" in de gaten houdt. Hij heeft erop gewezen dat de Meteorologische Dienst van India had gewaarschuwd dat de vervuiling in de stad de komende dagen weer zou kunnen toenemen.

De smorende smog vorige week heeft ertoe geleid dat ziekenhuizen, poliklinieken en klinieken overspoeld werden met mannen, vrouwen en kinderen die hoesten, een piepende ademhaling hadden en zelfs kortademig raakten. Velen klagen over brandende ogen, pijn op de borst en kortademigheid.

De lucht in Delhi, één van de smerigste ter wereld, wordt slechter in de wintermaanden. De oorzaak daarvan is dat boeren in de naburige deelstaten Punjab en Haryana de stoppels van de planten verbranden om hun velden schoon te krijgen voor de volgende aanplant. Lage windsnelheden, stof van bouwlocaties, afvalverbranding in de hoofdstad en vuurwerk dat wordt gebruikt op festivals, dragen allemaal bij aan verhoogde vervuilingsniveaus.