Welzijn wil rust terugbrengen binnen houtsector
16 Nov 2017, 16:36
foto
Rondhout bestemd voor de export. Zagerijen sluiten hun deuren door gebrek aan hout.


Vrijdag zal minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme (HI & T) met de totale houtsector om de tafel zitten. De sector is verhit over de gang van zaken. Verschillende houtzagerijen zijn gesloten omdat er onvoldoende rondhout te krijgen is tegen betaalbare prijzen. Er wordt eerder ervoor gekozen om rondhout te exporteren dan lokaal te verkopen. Het hout wordt te koop aangeboden tegen exportprijzen.

Per 1 december zal de exportheffing worden aangepast heeft Welzijn woensdag meegedeeld aan het bestuur van de Algemene Surinaamse Houtunie. De houtsector wil duidelijke oplossingen van de minister hebben. Tijdens dit onderhoud zijn de problemen op tafel gelegd, zegt het ministerie van HI & T. Aangegeven is dat veel meer houtzagerijen de deuren zullen sluiten als er geen oplossing komt.

Tijdens de bespreking zijn diverse oplossingsmodellen besproken om de werkgelegenheid én de industriële ontwikkeling niet in gevaar te brengen. Er zal alles aan gedaan worden om de rust binnen deze sector terug de doen keren. Het verdere beperken van de export van rondhout en het verbieden van de export van bepaalde houtsoorten, zijn enkel opties.

Naast het gebrek aan houtsoorten door de concentratie op de export, is de houtsector ook gebelgd over verhoging van de concessierechten door het ministerie van Ruimtelijke Ontwikkeling, Grond- en Bosbeheer. Hetzelfde geldt voor exploratieheffingen. Over deze verhogingen is er geen overleg geweest.
Advertenties