Fernandes Bakkerij gaat nieuwe fase in
16 Nov, 11:42
foto
Het team van Fernandes Bakkerij v.l.n.r: Brian van Leeuwaarden, Kurt van Essen, Wolfgang Nuyken (Operation Manager) en Giovanni Linger (Productie Manager). (Foto's: Raoul Lith)


De nieuwe bakkerij van Fernandes die gestoeld is op internationale standaarden is woensdag geopend aan de Kernkampweg. Kurt van Essen, directeur van Fernandes Bakkerij, vindt het belangrijk om een integratie van activiteiten te hebben. Aan de bouw van de faciliteit is een uitgebreide planningsfase aan vooraf gegaan.

Van Essen zegt dat het een enorme uitdaging was om te blijven produceren en nieuwe productielijnen op te starten. Er was een capaciteitsprobleem, waardoor er te weinig producten op de markt waren. "We moesten blijven produceren, nieuwe productielijnen selecteren en opstarten en ervoor zorgen om uit de oude fabriek ook alle afdelingen die daar gehuisvest waren te verhuizen naar de nieuwe locatie. Dit zonder enige interruptie op de markt en zonder dat de klant het merkte," vertelt Van Essen over de uitdagingen.

In totaal is US$ 15 miljoen geïnvesteerd. De International Development Bank (IDB) heeft na goedkeuring van een plan US$ 10 miljoen geleend aan Fernandes, terwijl de eigen inbreng voor het project US$ 5 miljoen was.

"Door de hypermoderne broodlijn hebben we in theorie een verdubbeling van onze productiecapaciteit. Daarmee kunnen we de lokale markt en andere markten gaan voorzien," legt Brian van Leeuwaarde, commercieel manager uit. Intussen zijn de producten van Fernandes te vinden in Guyana, Frans-Guyana, Barbados, Curaçao. Het bedrijf is bezig met Jamaica en het komend jaar wordt Trinidad verder uitgewerkt als markt. "Trinidad is een belangrijke, maar ook een lastige markt. We zijn het helemaal aan het uitkammen en alle spelers aan het bekijken," geeft de directeur aan.

Hygiëne, voedselveiligheid, ISO-certificering zijn belangrijke elementen die al jarenlang in het systeem van Fernandes zijn geïncorporeerd. Van Essen merkt op dat de bakkerij geen bloem in de woestijn wil zijn, maar ook andere bakkerijen en eenieder in het veld wil meenemen zodat er samen gezonde producten op een voedselveilige manier in een hygiënische omgeving kunnen worden gemaakt. De bakkerij heeft twee nieuwe producten aan haar lijn toegevoegd, de Fernandes Sandwich bread en Speltbrood.

Raoul Lith