Jongeren Latour krijgen gratis diensten van Stichting Lobi
16 Nov, 22:53
foto
Jongeren krijgen voorlichting over voorlichting over liefde, relaties, seksualiteit, ziekten en voorbehoedsmiddelen. (Foto: Stichting Lobi)


Stichting Lobi biedt jongeren tussen 16 en 25 jaar uit Latour en Pontbuiten gratis diensten aan. Zij zullen hiv-testen kunnen doen en worden begeleid. Ook krijgen zij condooms, pil, prikpil en zwangerschapstesten aangeboden. Het project wordt gefinancierd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO/PAHO en Global Affiars Canada).


Ieder individu heeft recht op een veilige en succesvolle overgang van adolescentie naar volwassenheid. Gemeenschappen kunnen helpen deze rechten in te vullen indien de juiste investeringen worden gepleegd en de ruimte wordt geboden aan jongeren. Dit zodat zij geleidelijk hun kennis, vaardigheden, sociale en economische middelen en de veerkracht die nodig is voor een gezonde, productieve en vervullend leven kunnen realiseren. Dit staat in het rapport Every Woman, Every Child, Global Strategy for Women and Adolescents 2017. Jongeren uit kwetsbare gebieden lopen 20-35% meer risico op zwangerschap, blijkt uit een rapport van Pro Health. Ook data over Seksueel Overdraagbare Infecties (SOI) van de Dermatologische Dienst, toont aan dat het risico hoger ligt onder jongeren.

Stichting Lobi heeft daarom jongeren uit kwetsbare gebieden zoals Moengo, Latour en Pontbuiten geselecteerd. Hiervan zijn 45 reeds getraind in educatie over onder andere liefde, relaties, seksualiteit, gender, voorbehoedsmiddelen, anticonceptie, hiv/SOI's en seksuele reproductieve rechten. In Moengo en Latour hebben jongeren de mini-jongerenbeurs bezocht. Een deel heeft reeds gebruik gemaakt van de gratis seksueel reproductieve gezondheidsdiensten die worden aangeboden. “De jongeren krijgen eerst informatie en voeren een intakegesprek en indien het nodig is, krijgen ze de middelen en begeleiding die passen bij hun specifieke situatie,” zegt Nisa Rijger, coördinator Outreach van Stichting Lobi.

Na afloop van het PAHO-project zal Stichting Lobi terugkomen met eigen initiatieven voor opvolging en voortgang. Een deel van de jongeren dat heeft deelgenomen aan de workshops zal dan worden getraind tot Peer Educator in hun buurten. Ook zullen de diensten wederom worden aangeboden, ditmaal tegen een vergoeding vanwege de afloop van het project. Jongeren zijn over het algemeen verzekerd via de verzekeringsmaatschappijen waardoor de kosten kunnen worden gedekt uit het verzekeringspakket.

Jongeren zijn vanaf vijftien jaar zelfbewuster, hebben hechte en persoonlijke vriendschappen, gaan hun eerste ‘vaste’ relaties aan en doen hun eerste intieme seksuele ervaringen op. 15-17% van alle levendgeborenen vindt plaats onder tieners. Met het PAHO-project wil Stichting Lobi eraan bijdragen dat jongeren op een veilige, positieve en integere manier omgaan met seksualiteit. De mini-beurzen voor Latour en Pontbuiten en het tijdelijk aanbieden van de gratis diensten lopen door op 17, 18 en 22 november te Stibula.

De resterende dagen en tijden voor de gratis diensten te Stibula zijn:
Vrijdag 17 november 2017 | 15:00 - 18:00 uur
Zaterdag 18 november 2017 | 12:00 - 18:00 uur
Woensdag 22 november 2017 | 15:00 - 18:00 uur.