Fifa; Argentijnse ex-voetbalfunctionaris doodt zichzelf
15 Nov 2017, 18:39
foto
Mensen lopen voorbij het federale gerechtsgebouw in Brooklyn, waar het Fifa-corruptieproces maandag op 13 november 2017 in New York is begonnen. (Foto: AFP)


De Argentijnse ex-voetbalfunctionaris Jorge Delhon is dinsdag uit het leven gestapt. Zijn daad volgde slechts enkele uren nadat hij was beschuldigd van het accepteren van steekpenningen. Delhon zou US$ 2 miljoen aan steekpenningen hebben genomen in ruil voor de uitzendrechten van voetbalwedstrijden.

De 52-jarige advocaat werkte voor Football for All, een overheidsprogramma dat de rechten op voetbaluitzendingen in Argentinië onder zich had. Zijn naam is genoemd tijdens het Fifa-corruptieproces dat in New York is begonnen.

Het proces richt zich op drie voormalige top Zuid-Amerikaanse voetbalfunctionarissen. Het gaat om Jose Maria Marin, het voormalige hoofd van de Braziliaanse voetbalbond, Juan Ángel Napout, voormalig vicevoorzitter van de Fifa en Manuel Braga, die de voetbalbond van Peru heeft geleid tot 2014.

De drie voormalige functionarissen zouden miljoenen dollars aan steekpenningen hebben ontvangen in ruil voor het verlenen van contracten voor top Zuid-Amerikaanse toernooien. De verdachten ontkennen dat ze iets verkeerds hebben gedaan.

Een van de belangrijkste getuigen in het proces is Argentijnse sportmarketingleider Alejandro Burzaco. Toen Burzaco dinsdagochtend bewijsmateriaal gaf in de rechtszaak, zei hij dat hij Delhon en een andere Argentijnse functionaris jaarlijks US$ 500.000 had betaald van 2011 tot 2014 om de uitzendrechten op voetbalwedstrijden te beveiligen. Uren later kondigde de politie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan dat Delhon de hand aan zichzelf had geslagen.

Het proces in New York duurt naar verwachting vijf weken. Aanklagers zullen tientallen getuigen oproepen en 350.000 pagina’s aan bewijsmateriaal presenteren. Het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij de Fifa, het bestuursorgaan ter wereld, is in mei 2015 voor het eerst wereldkundig gemaakt. Federale openbare aanklagers in New York hebben sindsdien meer dan 40 sport- en voetbalbestuurders aangeklaagd.
Advertenties