IDB brengt rapport uit over privatisering staatsbedrijven
08 Nov, 07:26
foto
President Desi Bouterse luistert naar vragen Assembleeleden. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft op vragen over privatisering van staatsbedrijven in De Nationale Assemblee aangeven dat 'de vraag is wat hieronder moet worden verstaan'. Gaat het om aandeel verkopen, of om een symbolische prijs wanneer ondernemers met een goede bestemmingsplan komen. Er is internationale hulp gevraagd bij dit vraagstuk. De Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is gevraagd om assistentie. Gewacht wordt op het rapport.

De president merkte op dat voorkomen moet worden dat bij privatisering de aandelen niet terechtkomen bij mensen die kapitaalkrachtig zijn. Er moet samen hieraan gewerkt worden, het gaat om een nationale aangelegenheid, zei Bouterse. Voordat tot privatisering overgegaan wordt, moet dit vraagstuk goed bediscussieerd worden, waardoor er vertrouwen is in elkaar.

Terwijl er gewacht wordt op het IDB-rapport, moeten de staatsbedrijven hun huiswerk maken. Zij moeten ervoor zorgen dat de financiële verslaglegging in orde wordt gemaakt. De Wet op de Jaarrekening moet worden nageleefd. Parastatale instellingen moeten in staat zijn commercieel gezond te draaien, stelde de president.