Na ruim 10 jaar overeenkomst met Frankrijk op de agenda
23 Oct, 06:34
foto
De agenda van de openbare vergadering van De Nationale Assemblee.


De Nationale Assemblee zal dinsdag in openbare vergadering bijeenkomen. Op de agenda staat de behandeling van de 'Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en de Republiek Frankrijk inzake samenwerking van de politie aan weerszijden van de grens'. Sedert augustus 2008 is de overeenkomst tussen Suriname en Frankrijk aangeboden aan De Nationale Assemblee. Op 29 juni 2006 is het document te Saint Laurant du Maroni ondertekend, maar er is nog geen groen licht gegeven door het college.

Frankrijk geeft steeds aan dat de politiesamenwerkingsovereenkomst van
enorme importantie is voor het initiëren van andere samenwerkingsgebieden. Zijdens
Frankrijk is reeds voldaan aan de constitutionele verplichtingen, schrijft minister Yldiz Pollack-Beighle aan De Nationale Assemblee. Het ligt in de bedoeling om in het verlengde van de goedkeuring zijdens de Surinaamse regering een voorstel te doen aan de Franse Republiek om tot een samenwerkingsovereenkomst, gestoeld op een bredere basis op het gebied van veiligheid tussen beide landen te komen, zegt de minister.

De commissie van rapporteurs die de openbare behandeling voorbereidt, wordt geleid door André Misiekaba (NDP). De leden zijn: Krishna Mathoera (VHP), Grace Watamaleo (NDP), Marinus Bee (ABOP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Remy Tarnadi (NDP). De openbare behandeling is uitgeschreven voor 12.00 uur. Daarvoor moet het eindverslag eerst worden besproken in een huishoudelijke vergadering.