Paus hekelt VS impliciet voor uitstappen klimaatakkoord
16 Oct 2017, 15:31
foto
Paus Francis komt voor een ontmoeting met leden van de pontificale raad voor de bevordering van de nieuwe evangelisatie in de Synodehal in het Vaticaan op 11 oktober 2017. (Foto: Reuters)


Paus Francis heeft de Verenigde Staten (VS) vandaag, maandag, impliciet bekritiseerd voor zijn uittreding uit het klimaatakkoord van Parijs. De kerkelijke wereldleider heeft de overeenkomst over klimaatverandering aangeprezen als een middel om de verwoestende gevolgen van de opwarming van de aarde te beheersen.
De VS is het enige land van de 195 ondertekenaars die zich uit het akkoord heeft teruggetrokken. De klimaatovereenkomst is erop gericht om de uitstoot koolstofgassen ter verminderen ten einde de temperatuurstijging te verminderen.

De Amerikaanse president, Donald Trump, heeft zijn besluit in juni aangekondigd kort nadat hij de paus, een sterke aanhanger van de deal, had bezocht. Een functionaris van het Vaticaan zei na de aankondiging van Trump dat het besluit een ‘klap in het gezicht’ was van de paus en het Vaticaan.

"We zien elke dag de gevolgen van klimaatverandering," zei de paus in een toespraak bij de Food and Agriculture Organization (FAO) –de voedselarm van de Verenigde Naties - in het hoofdkantoor in Rome. "Dankzij de wetenschappelijke kennis weten we hoe we het probleem moeten aanpakken en heeft de internationale gemeenschap ook de juridische methoden uitgewerkt, zoals het Parijse akkoord, dat sommigen helaas hebben verlaten," zei hij.

Onder de overeenkomst had de VS zich ertoe verbonden om zijn eigen emissies tegen 2025 met 26 tot 28 procent te verminderen, vergeleken met de niveaus van 2005. Veel wereldleiders hebben Trump bekritiseerd voor zijn besluit om de VS uit het akkoord te trekken.

In zijn toespraak in het Spaans voor het VN-orgaan heeft paus Francis de “nalatigheid tegen de delicate evenwichtigheden van de ecosystemen, de vermoedelijke manipulatie en controle van de beperkte middelen van de planeet en de hebzucht voor winst" veroordeeld.

Landbouwministers en diplomaten van de G-7 wereldmogendheden hebben de bijeenkomst – die de Wereld Voedsel Dag van de FAO markeerde - bijgewoond. "We kunnen niet tevreden zijn door te zeggen dat iemand anders het zal doen," merkte de paus op. “Het beëindigen van lokale conflicten en de inperking van de effecten van klimaatverandering, waren twee van de 'vereisten' voor het omgaan met wereldvoedselveiligheid.”

Hij heeft gesteld dat "het juk van armoede dat vaak wordt veroorzaakt door de tragische beweging van migranten kan worden weggemaakt door preventie, door duurzame ontwikkelingsprojecten die banen creëren en de capaciteit bieden om te reageren op klimatologische en milieuveranderingen."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April