Bondsleider padieproducenten houdt eenmansactie
13 Oct, 10:22
foto


De verhoging van de brandstofprijzen is moordend voor de rijstsector. Er is sprake van onbehoorlijk bestuur wanneer de regering steeds onaangekondigd de prijzen aanpast, zegt Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP). De overheid moet in een periode van economische crisis, de productiesector meer dan voorheen faciliteren. Zij is echter juist bezig om deze sectoren verder uit te hollen, zegt Bhikharie. Hij zal maandag zelf een sterk signaal geven en maandag protesteren tegen de brandstofverhogingen voor het gebouw van De Nationale Assemblee.

De BSP-voorzitter voorziet zware klappen in de “noodlijdende” rijstsector. Beleidsmakers geven tegen beter weten continue aan dat de rijstsector bloeit, maar de realiteit is anders, zegt Bhikharie. Hij merkt op dat de oogst voor dit seizoen met meer dan 30% is teruggevallen. “Als de dieselprijs niet wordt teruggedraaid, zal de sector verder bergafwaarts gaan.”

Bhikharie hoopt dat de samenleving die ook gebukt gaat onder de druk van deze “onverantwoorde verhoging” alsook de dreiging van de introductie van de BTW zich zal aansluiten bij het protest. Hij vindt het belangrijk om de autoriteiten in Paramaribo het signaal te geven dat de maat nu vol is. Hij kondigt aan dat er voorbereidingen zullen worden getroffen om in de komende periode acties in Nickerie te organiseren.
“Het wordt beslist geen eenmalige actie en wij gaan door tot de overheid tot inkeer komt,” zegt Bhikharie. Hij merkt op dat door de oogsttijd en de hoge kosten vele van de landbouwers moeilijk zelf naar Paramaribo kunnen afreizen voor deze actie.


Friday 20 July
Thursday 19 July
Wednesday 18 July