Werkgroep voor herzien Wet Minimum Uurloon
03 Oct 2017, 18:38
foto
De commissie Aanpassing Wet Minimum Uurloon is geïnstalleerd. Van l-r: Jimmy Belfor (directeur Arbeid), Gentie Mangroe (hoofd Internationale Zaken ), Helen Doelwijt (VSB), Rowan Noredjo (onderdirecteur Arbeidsmarkt), Claudette Etnel (Ravaksur), minister Soewarto Moestadja en Glenn Piroe (voorzitter). Foto: NII


De drie jaar oude Wet Minimum Uurloon sluit volgens de vakbeweging en het bedrijfsleven onvoldoende aan op decent work en economische ontwikkeling. Minister Soewarto Moestadja van Arbeid heeft een tripartiete commissie benoemd onder leiding van de jurist Glenn Piroe, onderdirecteur van het ministerie. Uiterlijk december moeten de noodzakelijke voorstellen voor aanpassing worden gedaan door de werkgroep.


De herziening is gericht op een solide fundament van de wet, welke breed gedragen zal worden door de sociale partners, zegt het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht. De wetswijziging moet voorkomen dat extreem lage lonen uitbetaald worden aan werknemers. Tegelijkertijd zal de aangepaste wet ook moeten resulteren in een algehele verhoging van de arbeidsproductiviteit.

Als leidraad bij de herziening zullen dienen internationale en regionale standaarden op dit gebied. De aanpassing van deze wet moet ook gezien worden in het kader van de aangekondigde herziening van de sociale wetten door de regering. De commissie zal al de komende week beginnen met het consulteren van belanghebbende partijen.

De Wet Minimum Uurloon is in augustus 2014 aangenomen en op 1 januari 2015 inwerking getreden. Deze wet is samen met de Wet Nationale Basiszorgverzekering en de Wet Algemeen Pensioen 2014, aangenomen door De Nationale Assemblee. Het gaat om het ingevoerde Sociaal Zekerheidsstelsel. Het instellen van een minimumloon is niet van een leien dakje gegaan. De discussies rondom dit onderwerp hebben langer dan vier decennia in beslag genomen.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April