Filmmaker Ida Does wint wederom prijzen op filmfestival
22 Sep 2017, 13:22
foto
Op het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto heeft de documentaire van Ida Does furore gemaakt.


Regisseur Ida Does heeft met haar film Amsterdam, sporen van suiker twee awards gewonnen op het Caribbean Tales International Film Festival in Toronto (Canada). De documentaire film werd uitgeroepen tot de beste van de 2017 editie van het Festival. Ida Does kreeg ook een award: De CineFAM Award, voor de beste vrouwelijke regisseur.

“Ik ben erg blij met beide awards. Erg verrast ook. Voor mij was het spannend om te zien wat deze film op de internationale festivals zou doen. Nadat we op primetime op de Nederlandse nationale tv werden uitgezonden op 1 juli (!) beleefde de film een vliegende start. De Caribische première vond plaats tijdens Carifesta op De Universiteit van Barbados. Noraly Beyer, een van de hoofdpersonen uit de film, was er ook bij. De film werd ook vrijwel direct officieel geselecteerd door Caribbean Tales en door The Third Horizon Caribbean Film Festival in Miami, terwijl het Trinidad & Tobago International Film Festival de film voor 2018 heeft geselecteerd," zegt Does.

De filmmaker zegt dat dit een bevestiging is "van de behoefte die er bestaat aan films en andere creatieve producten die ingaan op onze (koloniale) geschiedenis en hoe deze geschiedenis ons heeft gevormd. Thema’s als identiteit, de veerkracht van de voorouders, de dehumanisering van de tot slaaf gemaakten, het racisme en de ontkenning van de misstanden in de slavernij, en de gevolgen daarvan. Dat zijn thema’s uit de film, die herkenbaar zijn voor het hele Caribisch Gebied.”

Does heeft in de diverse nagesprekken in Barbados en Toronto opgemerkt dat men over het Nederlandse kolonialisme niet erg veel weet, maar dat de verhalen in de film onmiddellijk grote erkenning teweeg brachten. “Het is frappant hoezeer de verhalen op elkaar lijken, of je nou met mensen uit Guadeloupe, Barbados, Haiti of Saint Martin spreekt, het slavernijverleden is bepalend geweest voor de huidige Caribische samenlevingen. Veel mensen kwamen ook naar ons toe, met de behoefte hun stamboom te onderzoeken, omdat wij dat in de film doen met Noraly Beyer en Glenn de Randamie aka de rapper Typhoon.”

Over de CineFAM Award zegt Does: “Het is de eerste keer dat deze award wordt uitgereikt en ik ben erg trots dat ik de eerste vrouwelijke regisseur ben die het mag ontvangen. Het woord FAM is het Haitiaans-Creoolse woord voor ‘vrouw’. Het team van Caribbean Tales onder leiding van oprichtster Frances-Anne Solomons wil met deze CineFAM Award vrouwelijke regisseursm die ‘stoutmoedige films’ maken belonen. Een hele opsteker voor mij persoonlijk, maar ook voor alle jonge vrouwelijke aanstormende talenten die in dezelfde droomwereld als ik verkeren: die van film.”

Does is geen onbekende op het Caribbean Tales Film Festival: drie jaar geleden won haar film Poetry is an island, Derek Walcott op ditzelfde Festival ook de award voor beste documentaire. De film krijgt behalve een internationale ronde langs Festivals ook een educatief traject. In Suriname zal dat opgezet worden door coproducent de Back Lot.

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March