Leerkrachten niet benadeeld door herwaardering
21 Sep 2017, 20:27
foto


Leerkrachten zijn na de door de regering toegekende herwaardering financieel niet achteruit gegaan. Uit beschikbare documenten blijkt dat ongeacht het schoolniveau, zij er vooruit op zijn gegaan. Hun brutoloon is fors toegenomen. Dit meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat aangeeft dat deze doelgroep zich onterecht benadeeld voelt. In een persbericht legt het NII uit hoe het precies zit.

De permanente educatietoelage die apart werd uitbetaald, is nu geïntegreerd in de bezoldiging. Het voordeel hiervan is dat de pensioengrondslag voor alle leerkrachten verbeterd is. De regering heeft over het laatste kwartaal van 2016 vooruitlopend op de actuele herwaardering een voorschot van SRD 375 verstrekt aan de onderwijsgevenden. In januari van dit jaar is het bedrag verhoogd naar SRD 500.

Het NII licht toe, dat het hier gaat om nettobedragen die zijn uitgekeerd als koopkrachtversterking. Nadat de herwaardering in april een feit werd, werd het voorschot niet meer toegekend, maar in de bezoldiging verwerkt. Mogelijk door onbegrip hierover voelt de doelgroep zich benadeeld.

Uit onderzoek is gebleken dat het verzuim zeer hoog te noemen is. Er zijn gevallen waar 37 leerkrachten over vier maanden 365 uren hebben verzuimd, terwijl een werkweek van de leerkracht uit maximaal 28 uren bestaat. Er zijn nog meer zaken die niet goed lopen, zoals de kwestie overuren die dringend bekeken moet worden. De minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is reeds bezig met het traject van ordening binnen het onderwijs en zal dit met alle belangrijke actoren continueren teneinde de beschikbare middelen efficiënter in te zetten, zegt het NII.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April