Minister Polak tevreden met 'Moni Karta project'
14 Sep, 13:23
foto
Minister Cristien Polak. (Foto: Raoul Lith)


“Alles wat nieuw is gaat natuurlijk wat problemen met zich meebrengen. Als ik kijk op het totaal dat we hebben verstrekt aan moni karta, is het te verwaarlozen het aantal dat is ingeslikt door die automaten,” zegt minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Volgens haar zijn de pinkaarten niet ingeslikt omdat de mensen hun code niet ingetoetst hadden, maar omdat de handelingen niet vlot genoeg achter elkaar gepleegd werden. Alle kaarten die ingeslikt waren, zijn intussen weer teruggegeven. "In zijn algemeenheid moet ik zeggen dat we zeer tevreden zijn over hoe het is verlopen," stelt Polak.

De minister zegt dat in november onder andere Washabo, Apoera, Section aan de beurt zijn. Hierna wordt het Boven Suriname gebied aangedaan. Contant geld uitbetalen gaat zeer waarschijnlijk alleen nog spelen in geïsoleerde gebieden, zoals Kwamalasamutu of Tepu. De discussie over de gebieden moet nog met de Surinaamse Postspaarbank worden gevoerd.

De minister legt uit dat de exploitatiekosten naar het binnenland vaak duurder zijn dan het uit te keren bedrag. In de kustvlakte is de besparing op jaarbasis ongeveer SRD 4.2 miljoen. Een deel van de kosten gaat naar het drukken van de pinkaarten.

Polak meent dat het project door de samenleving zelfs hoger wordt gewaardeerd dan ze zelf had ingeschat.

Raoul Lith