China geeft US$ 15 miljoen voor huizen en projecten
14 Sep, 08:04
foto
Met China is woensdag een overeenkomst getekend voor uitvoering van projecten. Minister Yldiz Pollack-Beighle wordt geflankeerd door de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong en Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. (Foto: Raoul Lith)


De Volksrepubliek China heeft ruim 100 miljoen Yuan, omgerekend ongeveer US$ 15 miljoen, voor de bouw van woningen en andere projecten toegezegd. Woensdag is een overeenkomst getekend tussen minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en ambassadeur Zhang Jinxiong van China. De ambassadeur zegt dat het om 1000 woningen gaat. De diplomaat stelt dat het totale bedrag voor dit project drie keer groter is, maar het gefaseerd wordt uitgevoerd.

Vorig jaar zijn er reeds zeven projecten, waaronder het Wanica Ziekenhuis, het weg monitoringssysteem, de opzet van een landbouwschool en infrastructurele projecten. Dit jaar wordt gestart met de uitvoering van de projecten. Er zijn reeds enkele teams uit China overgekomen voor de uitvoering, zegt de ambassadeur.

Goede huisvesting is volgens Pollack-Beighle een van de prioriteiten die tijdens de begrotingsbehandeling zijn benadrukt. De relatie met China heeft zich volgens de minister nu ontwikkeld tot een van de belangrijkste ontwikkelingspartners. Het gaat volgens haar om wederzijds voordeel.

Ook Minister Cristien Polak van Sociale Zaken en Volkshuisvesting benadrukte het belang van huizenbouw. “Je hebt de huizenbouw ten behoeve van koopwoningen en de sociale woningbouw, omdat je altijd een groep mensen zult hebben die niet in staat is om te kopen.” De woningen komen in Wanica, het noorden van Paramaribo maar er zal naar de andere districten gekeken worden, zegt Polak.

Raoul Lith