PAHO-missie tevreden over aanpak luchtweginfecties MMC
12 Sep, 07:35
foto


De epidemioloog van het influenzateam van de Panamerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO), Myrna Charles, zegt tevreden te zijn over de informatie die zij van het Mungra Medisch Centrum (MMC) heeft gekregen bij de aanpak van ernstige acute luchtweginfecties. Een PAHO-missie bezoekt Suriname om een overzicht te hebben over de gang van zaken in het land bij de behandeling van overdraagbare ziektes aan de luchtwegen.

“We weten dat Nickerie uitstekend presteert op dat gebied”, stelt Charles. De specialist is vol lof over het aanspreekpunt van MMC, namelijk zuster Joshi Bhagalie. “Haar presentatie was zeer verhelderend”, benadrukt de PAHO-functionaris. Zij geeft aan dat luchtweginfecties een probleem kunnen vormen voor gemeenschappen, wanneer die ziektes onvoldoende aandacht krijgen. Volgens Charles heeft Nickerie, als grensplaats, een bijzondere taak om ook zogenaamde 'importvirussen' te ontdekken en identificeren. “Zo komen we te weten wat eventueel uit Guyana binnenkomt aan virussen die de luchtwegen schaden.”

De epidemioloog verklaart dat het hele proces van herkenning van luchtweginfecties belangrijk is, omdat de PAHO/WHO met de vergaarde gegevens vaccins kan produceren die specifiek aanwezige virussen bestrijdt. “Zo zorgen we voor de juiste medicatie bij elke luchtweginfectie, afhankelijk van het gebied waar die ziekte heerst, in plaats van door de bank genomen elk willekeurig vaccin toe te passen.”

Charles wordt bij haar bezoek aan Nickerie vergezeld door de artsen Robert Mohamed, PAHO-Suriname consultant voor influenza-onderzoek en Marianella Ortega Gallardo, een PAHO-functionaris die bij het BOG is gestationeerd. In de loop van de week zal de PAHO-missie zich bij andere gezondheidsinstellingen in Suriname oriënteren.