Irma treft zuidelijke eilanden Florida
10 Sep, 10:15
foto
Het grootste deel van de Florida Keys ligt slechts tientallen centimeters boven het zeeniveau. (Foto: AFP)


Het oog van orkaan Irma heeft de zuidelijke eilanden van Florida als een categorie 4 storm getroffen. De verwachting is dat Irma de lager gelegen eilanden aandoet met winden van 209 km per uur, voordat hij naar het noordwesten van de golfkust van Florida gaat. Irma brengt behalve vernietigende winden ook levensbedreigende stormvloed met zich mee. De orkaan heeft geleid tot één van de grootste evacuaties in de Amerikaanse historie.

Meer dan 6,3 miljoen mensen werden aangezegd om Florida te verlaten, met waarschuwingen van een enorme stormvloed die voor 'iedereen bedreigend' zou zijn. Irma heeft een catastrofale weg afgelegd door het Caribisch Gebied waarbij minstens 25 mensen zijn omgekomen.

Extreme winden rond het oog van de orkaan zullen in de komende uren het lager gelegen Florida Keys gebied, waaronder Key West, aandoen. De Coral Cay eilanden, die slechts tientallen centimeters boven zeeniveau liggen, kunnen te maken krijgen met vloedgolven tot 4,6 m. En terwijl het oog van de storm naar het noorden van het vasteland van Florida trekt, zijn al meer dan 430.000 huishoudens verstoken van elektriciteit.

Het evacuatie-bevel van ongeveer een derde van de bevolking van Florida heeft geleid tot enorme verkeersopstoppingen op de snelwegen en overbevolkte schuilcentra. Irma kan voor miljarden dollars schade aanrichten in de derde meest bevolkte Amerikaanse deelstaat. Gisteren al teisterden winden met orkaankracht de Florida Keys. Er geldt een orkaanwaarschuwing voor Florida, Georgia en South Carolina, een gebied met meer dan 20 miljoen mensen.