Kalloe stelt beleid rijstsector aan de kaak
28 Aug 2017, 00:57
foto
VHP-topper Jitendra Kalloe op een partijbijeenkomst in Nickerie.


VHP-topper en Assembleelid Jitendra Kalloe vindt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij ervoor moet zorgen dat er een betere prijs voor padi moet komen. De prijs die wordt geboden, ligt tussen SRD 85 tot SRD 90 voor een baal natte padie, terwijl de wereldmarktprijs boven de SRD 110 is. Op de VHP-vergadering zaterdag in Nickerie stonden voorzitter Chan Santokhi en partijgenoot Mahinder Jogi ook stil bij het agrarisch beleid. Zij vinden dat de boeren ondanks allerlei beloften aan hun lot worden overgelaten.

Kalloe stelde dat exporteurs en regeringsgezinden afspraken met elkaar maken over de prijs, die in het nadeel is van de boeren. Hij rekende net als Jogi uit dat door de gouvernementtake op diesel de kostprijs van de boeren verder stijgt. Ook het Agrarisch Kredietfonds is nog steeds niet van de grond, zei Kalloe. Boeren moeten 24% rente betalen als ze geld lenen. De agrarische sector heeft te verduren, ondanks het feit dat de president de samenleving voorhield dat Suriname een voedselschuur zou zijn. Over de rijst die aan Venezuela verkocht is op basis van de Petro Caribe-deal, zei Kalloe dat de producent hier niet aan heeft verdiend. Het geld is in zakken van tussenhandelaren en exporteurs gegaan.

Santokhi, Jogi en Kalloe benadrukten dat de rijstsector enorm achteruit is gegaan door het beleid van de regering. Guyana had een underdog positie, merkte Santokhi op, maar produceert door goede organisatie en investeringen nu meer rijst dan Suriname. De VHP-voorzitter merkte op dat hij samen met anderen een initiatiefvoorstel zal indienen voor rijstproductschap. De rijstsector moet duurzaam aangepakt worden.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April